Hazard při jízdě autem na Děčínsku. Mladík se riskantně vykláněl z okýnka, ukazují záběry

Muž se na severu Čech vykláněl za jízdy z auta

Mladík se vykláněl za jízdy z auta

Mladík se na severu Čech rozhodl, že za jízdy předvede nebezpečný kousek. Na místě spolujezdce se vyklonil z okénka auta celou horní polovinou těla. Hazard na silnici natočila svědkyně. Odborníci se shodují, že podobné chování je velmi riskantní, a to jak ze strany spolujezdce, tak řidiče. Za takové počínání hrozí až několikatisícová pokuta. Pokud by došlo k nehodě, právně zodpovědní by byli oba aktéři.

Ke zbytečnému riskování došlo na vozovce ve Vilémově na Děčínsku. Na pořízených záběrech je v odrazu zpětného zrcátka zachycen mladík, který sedí na bočním rámu okna tmavého auta. „V jedné ze zatáček po cestě jsem zjistila, že je z okénka vysunutý klučina a jede na autě zvenčí. Zdálo se mi to nebezpečné,“ uvedla pro redakci Krimi zpráv svědkyně.

ČTĚTE TAKÉ: Porucha, nebo chyba řidiče? Expert vysvětlil, co se na přejezdu u Liberce mohlo stát

Podle dopravního experta se mladík dopustil přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Na pozici spolujezdce totiž musí být za jízdy připoután bezpečnostním pásem. „Osobní auta jsou určená k tomu, aby přepravovala cestující, kteří po celou dobu sedí. Znamená to žádné vyklánění, žádné sezení na rámu dveří,“ upřesnil odborník na dopravu Jan Pechout.

Riskantní jízda se spolujezdcem vykloněným z auta se nejspíše zamlouvala i samotnému řidiči. Auto před sebou se totiž rozhodl dokonce předjet. „Jela jsem padesátikilometrovou rychlostí, on se s tou rychlostí nemazlil. Takové chování na silnici považuji opravdu za hazard,“ sdělila řidička, která riskování mladíka natočila. „Kdyby během předjíždění z okénka vypadl, tak bych ho přejela a problém bych měla já,“ dodala.

Řidič i spolujezdec tak současně podle experta ohrozili své zdraví a bezpečnost. „Ani jeden z nich si neuvědomuje, jaké dohry to může mít. Pokud by muž za volantem náhle potřeboval změnit směr jízdy nebo náhle zabrzdit, může mladík z okna snadno vypadnout. V ten moment se nemá čeho chytit,“ řekl Pechout. Právě v takových situacích může dojít na silnici k náhlé události. „Do vozovky nečekaně vběhne dítě nebo z protisměru vyjede vozidlo, které se vyhýbá překážce. Řidič tak najednou musí zrychlit nebo zpomalit a spolujezdec snadno z auta vypadne,“ doplnil.

Za nepřipoutání v tomto případě nehrozí pokuta řidiči, ale mladému spolujezdci, a to až dva tisíce korun. Pokud by však došlo k nehodě nebo zranění, nebyl by právně zodpovědný pouze mladík vyklánějící se z okénka vozu, ale také muž za volantem.

Tagy: