Kolovratník o nápadu ministra zdražit známky: Za kilometr dálnice platíme víc než Rakušané

Partie Terezie Tománkové: Martin Kolovratník

Kolovratník ke zdražení dálničních známek

Česko až příliš zvyšuje cenu dálničních známek, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS stínový ministr dopravy hnutí ANO Martin Kolovratník. Reagoval tak na sobotní slova ministra dopravy Martina Kupky (ODS), že ceny porostou každý rok podle inflace.

„Je to strašně moc a nesouhlasím s tím. Ministr Kupka do zákona vložil, že se bude cena zvyšovat každý rok o inflaci a kilometry, o které se dálniční síť rozroste,“ sdělil Kolovratník ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Dálniční známky podraží i v příštím roce, oznámil Kupka. Cena by měla růst podle inflace

Sám Kolovratník přitom v minulém volebním období zdražení známek navrhoval, přesto je podle něj to letošní příliš vysoké. „Dálnice se staví a řidiči by férovou kompromisní cenu pochopili, ale dnes na nás uvalili skoro stoprocentní zdražení. Jako stínový ministr se to pokusím zmírnit a zrušit valorizaci,“ řekl.

Situaci srovnal také se sousedním Rakouskem, které má na počet obyvatel delší dálniční síť, přičemž místní na známku vydávají podobnou částku, jakou nyní hradíme my. „Český řidič za kilometr dálnice zaplatí dvakrát víc než ti rakouští,“ doplnil. Cestu vidí v propagaci veřejné dopravy.

Cena dálniční známky by se měla znovu zvednout od ledna příštího roku, a to s ohledem na inflaci. V sobotu to v České televizi řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Jde o to, abychom podobně jako v Rakousku zakomponovali do budoucí ceny také inflaci. Je to obvyklý postup a osvědčil se, místo toho, aby se pokaždé zasahovalo do ceny... Mělo by to být znovu od ledna 2025 (zdražení, pozn. red.),“ uvedl Kupka.

Přesný výpočet chce ministr zveřejnit ve druhé polovině letošního roku podle vývoje inflace. „Ten ukazatel je teď příznivý. Je to nad dvě procenta. Mělo by to tedy znamenat poměrně malé navýšení ceny dálničního kuponu,“ řekl ministr. Podle něj by se výsledná částka měla zaokrouhlovat na celé stokoruny.

Roční dálniční známka od 1. března zdražila z 1 500 na 2 300 korun. Desetidenní kupon naopak zlevnil o 40 korun na 270 korun a měsíční stojí 430 korun místo 440 korun. Přibyla jednodenní dálniční známka za 200 korun.

Ceny dálničních známek se v ČR změnily po 12 letech. Kupka poznamenal, že pokud by se roční kupon zdražil podle inflace, stál by přes 2 500 korun. „Snažili jsme se najít rozumnou úroveň ceny s ohledem na postup času a rozšiřování dálniční sítě,“ řekl šéf resortu dopravy.

Tagy: