Agresor bodl v Mostě dítě do krku. Za jeho vraždu dostal 17 let vězení

Soud s vrahem dítěte

Verdikt v případě vraždy čtyřletého dítěte

Ústecký krajský soud poslal ve středu Michala Pokutu za vraždu, pokus o ublížení na zdraví a výtržnictví na 17 let do vězení. Při loňském konfliktu v Mostě zemřelo čtyřleté dítě, o které se hádali jeho rodiče. Pokuta, který byl tehdejším partnerem jeho matky, zaútočil na biologického otce nožem, ale místo něj zasáhl do krku chlapce. Před soudem prohlásil, že vraždy lituje.

Pokuta podle rozsudku zavraždil v květnu 2023 při hádce se sokem v lásce nožem čtyřletého chlapce. „Před tím, než došlo k bodnutí, tak poškození stáli čelem k obžalovanému,“ podotkl soudce Martin Parolek.

ČTĚTE TAKÉ: Dezinformátor Zítko sedí ve vazbě. Poslal ho tam soud na Slovensku na základě českého zatykače

Incident se odehrál v Rozmarýnově ulici v Mostě před tamní základní školou. Na ulici se tam hádali dva muži a jedna žena, kteří mezi sebou měli nevyřešené osobní spory kvůli vztahům a dětem.

Konflikt gradoval a 32letý Pokuta si vzal do ruky nůž. V tu chvíli měl druhý muž původem z Itálie v náruči svého čtyřletého syna, o kterého vedl spor se svojí bývalou partnerkou. „Obžalovaný učinil proti oběma výpad nožem,“ popsal v rozsudku soudce Martin Parolek.

Místo muže ale útočník trefil loveckým nožem do levé strany krku chlapce. Ten zemřel na vykrvácení a otok mozku v přivolané sanitce. „Obžalovaný prohlásil, že má podmínku a že musí zmizet. Nože se zbavil,“ doplnil soudce.

„Do konfliktu se zapojil sám od sebe a na místo přišel ozbrojený nožem. Do konfliktu se vůbec nemusel zapojovat, byl to konflikt mezi rodiči,“ uvedl v závěrečné řeči státní zástupce Jakub Juřica.

Obhajoba argumentovala tím, že otec svého syna nastavil proti útoku nožem jako živý štít. „Zaútočil na pana poškozeného, a ten do rány vědomě či nevědomě nastavil svého syna,“ zmínil obhájce Ondřej Moutvička.

Soud útok Pokuty na otce kvalifikoval jako přečin ublížení na zdraví a výpad nožem vůči dítěti s následkem smrti jako vraždu. „Pan obžalovaný primárně neusiloval o zabití, ale musel s tím počítat,“ dodal soudce Parolek.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný muž se proti němu na místě odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Muž v Brně pobodal školačku. Soud ho poslal na 16 let do vězení za pokus o vraždu dítěte

Tagy: