Za kroužky pro děti si letos připlatíte. Některé vyjdou na víc než 10 tisíc korun ročně

Kroužky letos podraží.

Kroužky zdražují

Školní rok začíná už ve čtvrtek a kromě výbavy do školy řeší mnoho rodičů i to, jaké kroužky budou jejich děti navštěvovat. I jich se totiž dotkla energetická krize a zdražují. Mnohdy to znamená sáhnout do peněženky pro desetitisíce korun.

Paní Bára má dvě děti na základní škole a už teď ví, že by za jejich kroužky měla letos připlatit zhruba tři tisíce korun. „Já si myslím, že je to klidně i 10 tisíc za jeden půlrok, někdy tam jsou pak ještě další výdaje, takže to není jen cena kroužku. Volejbal 2500, němčina se platí dokonce ročně, ta je třeba sedm tisíc na rok. Někdy tam jsou pak ještě další výdaje,“ popisuje matka pro CNN Prima NEWS.

Zhruba dvě třetiny dětí navštěvují alespoň jeden kroužek týdně a i kvůli ceně jsou to nejčastěji ty, které organizuje škola. Velká část dětí také navštěvuje kroužky, které provozují domy dětí a mládeže. Nabízejí výběr pro všechny věkové kategorie a navíc velkou část nákladů hradí zřizovatel, tedy město.

„My se chystáme držet stejné ceny jako v loňském roce, a to především díky podpoře Prahy jako našeho zřizovatele, která nám kryje zvýšené náklady za energie,“ řekl redakci ředitel Domu dětí a mládeže hl. města Prahy Libor Bezděk.

Každé desáté dítě v Česku chodí do základní umělecké školy. Ty sice zdraží, ale díky podpoře kraje to prý nebude nijak dramatické. „Musíme přistoupit ke zdražování. Dá se říct průměrně tak o 10 procent, řádově je to zdražení o stokoruny. Ale reálně by to bylo o 100 procent dražší. Dejme tomu z nějakých těch tří tisíc by si museli minimálně tři až čtyři tisíce ročně připlatit,“ uvedl ředitel ZUŠ Václava Pichla v Bechyni Jan Svoboda.

„My jsme také museli zvýšit cenu, ale jen o 12 procent. Vychází to ročně na 11 tisíc. Pocítili jsme to i u výtvarného materiálu, cena se navýšila. Třeba i u papíru se to zvedlo,“ sdělila CNN Prima NEWS Bára Pertlová z Ateliéru Kroužek.

Z průzkumu společnosti Provident například vyplývá, že 30 procent rodičů nejčastěji utratí za kroužky průměrně 1000 až 2500 korun za jedno dítě na pololetí. Čtvrtina rodičů za kroužky zaplatí od 2500 do 5000 Kč za půl roku.

Tagy:
školství kroužky pro děti školy děti Česko Praha aktivita základní umělecká škola Dům dětí a mládeže