Za melír si připlatíte i 400 korun. Vyšší zdanění kadeřníky pobouřilo, bojí se o klienty

Zvýšení DPH kadeřníky zaskočilo. Ti s vyššími příjmy budou muset místo současných 10 procent nově odvádět státu procent 21. Někteří proto přemýšlí, že zavřou, jiní omezí náklady. Většina ale bude zdražovat. Pro dámy to znamená, že si patrně od příštího roku zaplatí například za melír až o 400 korun více, než platily dosud.

Beznaděj, smutek a naštvanost po představení vládního konsolidačního balíčku pocítilo mnoho majitelů kadeřnických salonů. Některé se po covidové pandemii sotva drží nad vodou. Nyní je jasné, že přijdou o další výdělky.

V salonu v centru Plzně dříve pracovaly dvě kadeřnice a první volné termíny nabízely klientům zhruba za měsíc. Nyní prostor zeje prázdnotou. Zákazníků ubývá kvůli vysokým cenám. A ty zřejmě ještě půjdou nahoru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nacher: Vláda nás staví před Sofiinu volbu. Rád bych viděl reformu z dílny ANO, rýpl si Bureš

„Od ledna příštího roku určitě zdražíme. Myslím, že ve vládě sedí a rozhodují o tom lidi, kteří tomu vůbec nerozumí. Neuvědomují si dopad na běžné lidi,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS majitelka jednoho z plzeňských salonů Ludmila Ledecká.

Zdražení o 11 procent

„Je to další rána, kterou jsme za poslední týdny a měsíce prodělali. Budeme muset navýšit část ceníku,“ souhlasil další majitel kadeřnictví Tomáš Kaláč. Většina salonů pravděpodobně zvedne ceny minimálně o jedenáct procent. Za mytí, barvu a střih klienti namísto současných dvou tisíc zaplatí o zhruba 250 korun víc. Za melír pak dokonce o 400 víc.

Najdou se ale i kadeřníci, kteří zdražovat neplánují. Bojí se totiž, že by přišli o zákazníky. „Ne každý člověk si může dovolit zaplatit více. Budu muset víc pracovat,“ uvedla kadeřnice a majitelka salonu Anna Romanová. Podle Asociace kadeřníků ČR zvýšení DPH nepřinese do státní pokladny víc peněz, ale naopak spousta kadeřníků začne pracovat na černo.

„Už teď vidíme, že se šoupou některá kadeřnictví do šedé ekonomiky. Samozřejmě víme, že stát rozhazuje, a tak je potřeba někde šetřit, ale nevěděli jsme, že to hodí na nás,“ konstatoval člen představenstva asociace Václav Pražák. Vyšší daň z přidané hodnoty pro kadeřnické služby by měla platit od příštího ledna.

Tagy: