Školní obědy podraží, ne naposledy. Měníme okurky za mrkev a mrkev za okurky, líčí ředitelka

Cena za školní oběd bude vyšší.

Obědy pro školáky zdražují

Kdo má děti školou povinné, už přemýšlí, za co od září zase bude platit víc. Tak třeba za školní obědy. Podle průzkumu Sodexo Benefity si totiž letos za ně připlatí více než polovina rodičů. A jídelny ani s jistotou nevědí, jestli částky za porce udrží i během roku, nebo jestli budou muset zvednout cenu ještě jednou.

Průměrná cena obědu ve školních jídelnách je 35 korun. Zdražovat se ale například bude na Základní škole Mendelova v Praze. Od září vyjde na 38 až 43 korun. „Budeme zdražovat o dvě koruny. Je pravda, že jsme třeba v zimě okurky vyměnili za mrkev, teď zase mrkev vyletěla nahoru, tak zaměníme za okurky,“ sdělila pro CNN Prima NEWS ředitelka Martina Thumsová.

„Zvyšovali jsme od 1. září 2022 cenu stravného. S ohledem na budoucí vývoj na trhu s potravinami nelze vyloučit, že školní jídelny budou muset reagovat na cenu stravného i vícekrát v roce,“ uvedl pro redakci ředitel organizace Školní jídelna Praha 10 Jaroslav Vrtiška.

ČTĚTE TAKÉ: Změnit ceny potravin může i Babiš, řekl Kupka. Je jen řadový poslanec, oponoval Kolovratník

Zdražení se nevyhnuli ani na ZŠ Zlín-Malenovice. „Když vezmu rozšířenou kategorii první stupeň, tedy 7 až 10 let, tak tam byla cena za oběd 30 korun, letos je 32 korun. Když byla u těch starších 32 korun, tak je letos 34. O dvě koruny ten oběd zdražil,“ doplnila pro CNN Prima NEWS ředitelka školy Zdeňka Jančíková.

Zdražování rodiče neodradí

Podle průzkumu už teď 52 procent rodičů ví, že za obědy připlatí. Dá se ale očekávat, že se začátkem školního roku toto číslo zvýší. „Čtvrtina rodičů očekává zdražení oběda do 10 korun. Dalších 22 procent rodičů očekává navýšení v úrovni 11 až 20 korun,“ přiblížil marketingový ředitel společnosti Sodexo Benefity Jan Michelfeit.

I přes zdražení ale vyjde podle odborníků oběd ve školní jídelně levněji, než kdyby se vařil doma. „Za těch 35 nebo i 50 korun bych jim doma nikdy neuvařila,“ svěřila se redakcí oslovená žena. Další uvedla, že školní obědy platí a nadále bude.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bydlení v Brně? Počítejte s až trojnásobným zdražením. Výstavba nových budov vázne

„Dynamika růstu cen v restauracích a ve školních jídelnách je odlišná. Restaurace musí reagovat pružněji na inflaci a podobné změny. V meziročním srovnání školní obědy rostou podle našeho průzkumu o 14 procent, zatímco restaurace – tam ceny obědů vzrostly o 17 procent,“ doplnil Michelfeit. Obavy, že po zdražení ubyde strávníků a děti přestanou na obědy chodit, jak ukázala i naše anketa, se nepotvrzují.

Pro srovnání by vás mohlo zajímat, kolik dáte za jídlo během dovolené v Chorvatsku.

Tagy: