Za pár dnů by oslavila 76. narozeniny. Projděte si osudové okamžiky zpěvačky Zagorové

Česká zpěvačka, textařka, herečka Hana Zagorová

Osudoví muži Zagorové

Talentová soutěž v Ostravě jí už v útlém věku změnila život. Zpěvačka Hana Zagorová později získala řadu ocenění, absolvovala stovky koncertů a nazpívala přes 900 písní. Úspěšná kariéra byla ale vykoupená tvrdou daní, nikdy se jí nepodařilo mít děti, ani je adoptovat. Po neúspěšném manželstvím s hercem Vlastimilem Harapesem ale našla osudovou lásku. Jaké jsou její další zásadní milníky v jejím životě?

  • 1946

Život Zagorové začal v roce 1946, narodila se v ostravském městě Petřkovice. Její otec byl stavební inženýr, matka učitelka. Už v dětství si hudbu oblíbila a ještě než dovršila 18 let, zazářila v ostravské soutěži Hledáme nové talenty, kde získala 2. místo.

  • 1968

V roce 68 vystudovala hereckou školu v Brně – Janáčkovu akademii múzických umění – JAMU. Ve stejném roce vydala i první singl Prý jsem zhýralá. Píseň jí otevřela dveře i do televizního světa, kde účinkovala v nejrůznějších pořadech.

  • 1977

Stejně jako mnoho dalších umělců podepsala Antichartu. Ve stejném roce také vydala hity Duhová víla (1977) či Ta pusa je tvá (1979).

  • 1986

V roce 1986 se vdala za herce Vlastimila Harapese. „Okolí jsme řekli, že je to oslava našich narozenin. Až na ní se naši přátelé dozvěděli, že jsou vlastně na svatbě,“ popisovala. Sňatek byl ale z části účelový, aby mohla adoptovat tolik vytoužené dítě. Vlastní potomky kvůli zdravotním potížím mít nemohla.

Ani adopce ale nakonec nevyšla. „Byla to holčička, která měla rodinu. Neměla jsem ji ani týden, když někdo donesl její babičce, že ji mám adoptovat. Ona se ozvala a byl konec. Po této zkušenosti jsem už celou tuto kapitolu definitivně uzavřela,“ svěřovala se Hanka smutně v pořadu 13. komnata.

  • 1992

V roce 1992 se podruhé vdala, a to za operního tenora Štefana Margitu, se kterým byla po zbytek života. Tehdy přerušila náročné koncertní období, čas věnovala právě manželovi. Přestože byla o deset let starší, jejich vztah prý neměl jedinou vadu.

„Je to nejlepší manžel na světě. Ne, je báječný,“ říkávala o něm. I on pro ni hledal vždy jen hezká slova. „Pro mě je to boží dar, který jsem dostal,“ říkal.

  • 1996

Zagorová začala znovu koncertovat v roce 1996, i přes nejrůznější zdravotní potíže zpívala prakticky do poslední chvíle. Kromě vrozené nemoci, která snižuje kvalitu červených krvinek, ji trápila také těžká osteoporóza.

  • 2015

V hudebních cenách Anděl byla uvedena do Síně slávy 2014.

  • 2021

Zpěvačka byla několikrát hospitalizována, naposledy koncem května poté, co doma zkolabovala. Po dvou týdnech ji z nemocnice propustili. V té době dokonce pomýšlela i na dovolenou.

  • 2022

V pátek 26. srpna, ve věku 75 let, se její životní etapa ukončila. Zagorová za svůj život nazpívala přes 900 písní, kategorii Zlatého slavíka ovládla devětkrát. 6. září by oslavila 76. narozeniny.

Zpěvačka do poslední chvíle doufala, že se jí podaří ještě vrátit na jeviště, a nikdy neztrácela naději. „Musím být hodně v posteli, ale už jsem začala chystat desku. Mám zatím hotových sedm písniček a jsou moc krásné,“ řekla v květnu v pořadu Showtime.

Tagy:
Brno Ostrava narozeniny Hana Zagorová Štefan Margita Showtime Vlastimil Harapes Český slavík Janáčkova akademie múzických umění v Brně