Za pátek přibylo téměř 15 tisíc případů nově nakažených. Jejich věkový průměr se snižuje

V Česku za pátek přibylo 14 920 potvrzených případů covidu, o 1 750 více než předchozí pátek. Denní počet nově nakažených v mezitýdenním srovnání stoupl poprvé za tento týden. Reprodukční číslo vzrostlo z 0,91 na 0,94. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navíc v pátek uvedl, že se snižuje věkový průměr těžkých průběhů nemoci.

Počet aktivních případů koronaviru překročil 164 tisíc. I hospitalizovaných přibývá, v současnosti jich je 8 742. Volných lůžek v nemocnicích naopak ubývá. Mezi nejpostiženější regiony patří Jablonec nad Nisou, Kolín, Jindřichův Hradec a Písek.

Bodové skóre protiepidemického systému PES, kterým se původně v Česku řídila opatření proti šíření koronaviru, se pátým dnem drží na hodnotě 73 bodů ze 100, což odpovídá druhému nejvyššímu stupni pohotovosti z pěti. Zhoršení vykazují tři ze čtyř sledovaných parametrů, a to včetně reprodukčního čísla. Mírný mezidenní pokles zaznamenali zdravotničtí statistici pouze u podílu hospitalizovaných s covidem, u kterých byla nákaza zjištěna až v nemocnici.

Od začátku pandemie zemřelo v Česku přes 23 tisíc lidí s covidem, z toho více než 11 tisíc v letošním roce. Poslední tisícovka zemřelých přibyla za pouhých šest dní.

Těžký průběh covidu vyžadující pobyt v nemocnici mají podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nyní častěji i mladší lidé. Zhruba šest procent pacientů na jednotkách intenzivní péče jsou mladší 40 let, řekl ministr v pátek. Každý desátý s vážným průběhem je ve věku 50 až 59 let. V první polovině týdne bylo v nemocnicích 9 000 pacientů s covidem, což je nejvíc od začátku epidemie. Intenzivní péči potřebuje přes 1 900 z nich.

Tagy: