Koronavirus se rychle šíří mezi kantory a úředníky. PŘEHLED nemocných podle profesí

Jen za první dva zářijové týdny se koronavirem nakazilo téměř 400 pedagogů. Nemoc COVID-19 se rychle šíří také mezi úředníky a nezaměstnanými. Vysokým tempem v posledních týdnech přibývá i nakažených pracovníků v gastronomii a pohostinství. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Potvrdila se obava, že po začátku školního roku skončí v karanténě mnoho kantorů i žáků. Za první dva týdny v září ÚZIS evidoval 397 nově nakažených učitelů. Celkově se tak jedná o sedmé nejvíce postižené povolání. Větší nárůst nemocných COVID-19 byl hlášen jen z administrativy, kde se za dva týdny koronavirem nakazilo 460 osob.

Odborníci zveřejňují data se zpožděním. K 12. září mělo pozitivní výsledek testu na COVID-19 celkem 846 pedagogů, z toho 423 bylo nemocných. Na prvním místě v počtu aktivních případů (527) byli úředníci a další administrativní pracovníci.

Velký nárůst nakažených je i mezi OSVČ

Také u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) zaznamenali odborníci velký nárůst – konkrétně ze 40 na 359 případů. Počty rostou i mezi nezaměstnanými, kterých bylo za první dva zářijové týdny pozitivně testováno 291. Celkově bylo 339 aktuálně nemocných lidí bez práce. Velký nárůst ÚZIS evidoval také mezi pracovníky ve strojírenství či v managementu a řízení společností.

Aktuální situace je taková, že v daném oboru bylo nakaženo relativně málo lidí, ale drtivá většina byla pozitivně testována právě v prvních dvou zářijových týdnech. Patrné je to například v oblasti gastronomie a pohostinství, kde bylo hlášeno 89 aktivních případů, ale jen šest lidí onemocnělo už v srpnu.

Celkově je nejhorší situace v administrativě a strojírenství

Učitelů se od začátku pandemie do 12. září nakazilo 846. Nejvíce nakažených je ale dlouhodobě mezi úředníky a administrativními pracovníky, konkrétně jde o 1535 lidí. Následují pracovníci ze strojírenství, kterých mělo od vypuknutí epidemie pozitivní výsledek testu 1324, a nezaměstnaní s 1079 pozitivně testovanými.

Situace se naopak zlepšila u horníků, kterých bylo podle dat ÚZIS v polovině září nakaženo pouze 15. Jejich celkový počet přitom činí 904 – během prázdnin došlo k rapidnímu šíření koronaviru mezi pracovníky v dolech na Karvinsku.

Ministerstvo zdravotnictví za čtvrtek hlásilo celkově druhý nejvyšší přírůstek pozitivně testovaných osob na COVID-19, přibylo 2913 nakažených. Největší přírůstek byl hlášen minulý čtvrtek, kdy bylo pozitivně testováno 3126 lidí. Aktivních případů eviduje ministerstvo 30425, přičemž v nemocnicích leží 670 nemocných. S koronavirem pak zatím v Česku zemřelo 567 lidí.

Tagy:
gastronomie školství šíření koronaviru hospoda ÚZIS Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru koronavirová opatření testování na koronavirus Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR okres Karviná