Jak lidé dodržují opatření
Restaurace a bary musely ve čtvrtek poprvé zavřít už v deset hodin večer, jak jim nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Od minulého pátku navíc stravovací zařízení nesmějí vpustit do svých prostor více lidí, než kolik mají míst k sezení. Pro řadu nočních podniků jsou tyto restrikce likvidační. Jak provozovatelé i zákazníci opatření první den dodržovali?
„Mohu říci, že noc byla v Ústí nad Labem skutečně klidná a provozovatelé, co já jsem měl možnost se přesvědčit v několika zdejších restauracích a podnicích, byli skutečně disciplinovaní a zavřeli v deset hodin, přestože se to mnohým ne úplně líbilo,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS Kristián Šujan.
Moderátor Nového dne Libor Bouček pak přidal svoji zkušenost: „Došlo k takové zajímavé situaci. Viděl jsem to na Žižkově, na Vinohradech a asi dvou dalších místech, že po zavírací době se začaly objevovat hloučky, které dál v konzumaci alkoholu pokračovaly venku.“
Dopad nových opatření na ekonomiku: Krach hrozí čtvrtině restaurací a barů
Pokud se budou restaurace a bary zavírat denně ve 22 hodin, mohou přijít až o 30 procent denních tržeb. Někteří provozovatelé považují toto nové opatření za nesmyslné. V současné době hrozí krach až čtvrtině gastronomických podniků a v ohrožení jsou desítky tisíc pracovních míst. Lépe na tom není ani sektor cestovního ruchu, kde hrozí krach až 60 procentům cestovních kanceláří a agentur, jak uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.
Provozovatelé se obávají především poklesu tržeb v pátek a v sobotu. „Dnešní den se nás se to úplně nedotkne. Ale co se týče pátků a sobot, tam se to dotkne každého restauratéra. (...) Ale mám obavy, že po volbách by se to mohlo změnit k horšímu, že se nařídí větší restrikce,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Vlastimil Žáček z ústecké Hospůdky U Lípy.
„Před rokem bychom si spolu takhle v klidu nepopovídali. Je to hodně znát, je to masakr. Nejsou lidi, ta hospoda je prázdná. Nebzučí to tady,“ uvedla s trpkým úsměvem Petra Hamalová z Pivovaru Na Rychtě, kde i přesto, že štáb natáčel večer, byl poměrně klid.
Některé bary ani neotevřou
Například v centru Prahy se barům a nočním klubům kvůli stále přísnějším restrikcím ani nevyplatí mít otevřeno. Další zkrácení provozní doby by pro některé znamenalo provoz na dvě hodiny denně. Propad návštěvnosti prohloubilo také zařazení ČR na seznam rizikových oblastí řadou evropských států.
„Vzhledem k nárůstu paniky v České republice a k umístění do skupiny rizikových států se návštěvnost v září pohybovala kolem deseti procent oproti minulým rokům. Podpora státu pro tento sektor je téměř nulová,“ uvedla mluvčí klubu Goldfingers Jana Brodanová.
Restaurace zavřené v deset a práce z domova. Británie zpřísňuje pandemická opatření
Británie zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru. Podle hlavního vědeckého poradce vlády Patricka Vallence hrozí, že na ostrovech bude už v říjnu přibývat 50 tisíc nakažených denně. Spojené království přitom drží v Evropě neslavné prvenství – nejvíc mrtvých na nemoc COVID-19.
Pokud se situace neuvolní, provoz ukončí třeba Čili bar na Starém Městě. „Z hlediska nákladů je to pro nás už neúnosné, v zásadě provoz dotujeme od března,“ vysvětlil důvody jednatel baru Ondřej Urban. „Opatření jsou nesystémová, nepřehledná a stále se měnící. To ve výsledku přispívá ke zmatku a chaosu. Celou společnost to dost obtěžuje a jen přispívá k nechuti cokoliv řešit a hlavně sledovat neustále, co se právě má a co se musí,“ dodal.
Co majitelům hrozí, pokud by nařízení nerespektovali?
„V tom mimořádném opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví, se o přímých sankcích nemluví,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS. „Nicméně v březnu nastala podobná situace – a kdo porušil tato nařízení, hrozila mu až třímilionová pokuta. Nicméně v tomto případě se dá předpokládat, protože toto opatření kontrolovala policie, že dotyčným by hrozily pokuty ve výši desítek tisíc korun,“ doplnil.
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) argumentuje, že pod vlivem alkoholu v restauracích a barech jsou lidé více v kontaktu a nedodržují rozestupy.