Za sběr hub můžete dostat i pokutu. Jak poznat chráněné a vzácné druhy?

Výběr redakce
Někde rostou, jinde nerostou, ale houbaři to zkoušejí všude. Vášeň je zkrátka vášeň, i ta houbařská. Ti, kteří si takto rádi krátí chvíli, si ovšem musejí dávat pozor, za sběr některých hub mohou zaplatit i pokutu.
Mít košík plný krásných hub. S takovou představou jdou pokaždé houbaři do lesa. Rozhodně by ale neměli sbírat takové, které neznají. V některých případech se jim to totiž nemusí vyplatit. „Některé houby jsou chráněny zákonem a za sběr jedné plodnice, například hřibu královského, hrozí pokuta pět tisíc,“ vysvětlil CNN Prima NEWS mykolog Jiří Polčák.
ČTĚTE TAKÉ: Klíčem k úspěchu je hlavně voda. Mykolog poradil, kde hledat první hřiby
Pozor na chráněné houby byste si měli dávat pozor na Valašsku. „Tady se vyskytuje mnoho vzácných hub, které jsou zapsány v červené knize a rozhodně by se sbírat neměly,“ uvedl Luděk Hřib, předseda spolku houbařů Francova Lhota.
Navazuje na téma

Podle mykologů jsou výrazně zbarvené houby většinou chráněné. Například hřib královský má krásně růžově zbarvený klobouk a zespodu má žluté rourky. Chráněný je třeba i hřib Moserův, ten má výraznou červenou barvu. Přesto se dá nasbírat samozřejmě plno hub, za které nehrozí pokuta.
V lesích nad Francovou Lhotou na Zlínsku je hub dostatek, štábu CNN Prima NEWS stačila pouhá hodinka k tomu, aby naplnil celý košík. Jsou však i kraje, kde houbaři důvod k úsměvu nemají. „Houbařský nožík, houbařský košík, holínky nejsou potřeba. V lesích na Karlovarsku je sucho. To je důvod, proč je košík prázdný. Houby tady zatím nerostou,“ uvedl reportér Tomáš Polák.
Zda houby porostou, ovlivňuje hlavně počasí. Záleží ale i na houbařích, jestli nalezené hřiby odřežou, nebo je vydloubnou. „Zásadně by se měly vydloubnout. Je to kvůli podhoubí, aby nevysychalo. Jestliže jen uřežeme, dostanou se do podhoubí hnilobné části, podhoubí vyhyne a další houby tam nenarostou,“ popsal Hřib. A pokud vyrazíte do lesa na houby, držte se zásady: co neznám, nesbírám. Všechny houby jsou sice jedlé, některé ale jen jednou.