Klíčem k úspěchu je hlavně voda. Mykolog poradil, kde hledat první hřiby

Kdo najde dobré místo, může najít plný koš hřibů.

Začíná houbařská sezóna

První polovina června je obdobím, kdy začínají růst hřibovité houby, které jsou pro většinu houbařů největším lákadlem. Někteří lidé už v těchto dnech nosí plné koše hub, další houbaři se ale z lesů vracejí s prázdnou. Mykolog Vladimír Antonín pro CNN Prima NEWS popsal, jak jít štěstí naproti.

Je pravda, že mnozí houbaři do lesů vyrážejí celoročně, protože během zimních měsíců se dá najít lahodná hlíva a na jaře zase potěší májovky nebo smržovité houby. Pro většinu houbařů ale ta pravá  sezóna začíná až se začátkem června, kdy se začínají objevovat první hřibovité houby nebo i oblíbené lišky. Zkušenější houbaři nedají dopustit na muchumůrku růžovku, která je v kuchyni považována za delikatesu. I ta se začíná na začátku června objevovat. Vykukují ale také hřiby borové, různé druhy kozáků či vynikající křemenáče.

Díky deštivým dnům se nyní zvyšuje šance na úspěch a za přibližně deset dnů by měly vypuknout pravé žně. Do té doby musí mít houbař trochu štěstí a hlavně vybrat dobrou lokalitu. Podle zkušeného mykologa Vladimíra Antonína je klíčem k úspěchu hlavně voda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na jedovaté houby. Někteří lidé je konzumují úmyslně

„Určitě bych zkusil listnaté lesy, na návštěvu jehličnatých lesů je ještě brzy. Zásadní je najít místo, které ještě nevyschlo od minulých dešťů. Nyní nemluvím o posledních deštivých dnech, po této vodě se růst hub projeví až tak za sedm až deset dnů. Třeba o tomto víkendu je tedy nutné najít místo, které během toho delšího sucha zcela nevyschlo. Houbaři ale musí počítat s tím, že tyto dny to v lese nebude o jednoduchém sbírání, ale o poctivém hledání. Nejde jen o místo, kde je voda, ale je dobré také najít lokalitu, kam se nedostane přímý vítr a kde bylo teplo i přes noc. Ještě nedávno byly poměrně chladné noci, což houbám nesvědčí. Zkusil bych místa podél cest, prosvětlené části lesa nebo okraje mezi lesem a loukou,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS respektovaný odborník.

Za deset dnů přijde velká vlna

Poslední dny, které jsou ve znamení trvalého deště i nárazových bouřek, dělají radost hlavně zahrádkářům a houbařům. Voda totiž znamená život, což v lese platí dvojnásobně.

„Les ve svahu neudrží vodu z prudkých dešťů, ale lesy v rovině jsou zavodněné. Bude záležet na tom, zda podhoubí úplně nevyschlo. Kde bylo podhoubí už nachystané, tam to bude nyní rychlé. Kde podhoubí během horkých dnů hodně vyschlo, tam se bude muset znovu nastartovat,“ dodal Vladimír Antonín s tím, že pro podhoubí je lepší mírný vytrvalý déšť než prudké nárazové bouřky.

Počasí bude ideální

Pokud tento víkend na houby nenarazíte, nezoufejte. Vše nasvědčuje tomu, že ráz počasí nastartuje růst křemenáčů, kozáků i dubových hřibů směrem k dalšímu víkendu.

O tomto víkendu se můžeme těšit na teplé dny, bude dusno a do toho občas zaprší. V sobotu se ranní teploty budou pohybovat kolem 11 až 15 °C. Přes den dosáhnou až k 25 °C. Neděle se bude charakterem počasí sobotě velmi podobat. Začátkem nového týdne se pak lehce ochladí. „Odpolední teploty se budou pohybovat kolem 19 až 20 °C. Rána budou zase o něco chladnější. Zejména to úterní, kdy naměříme kolem 6 až 10 °C. Poté se nám začne postupně vracet letní charakter počasí,“ popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog Miloš Dvořák. Detailní předpověď počasí najdete zde.

Tagy: