Žalobu na SÚKL teď podávat nebudu. Situaci pomohl vyřešit Prymula, tvrdí Hamáček

Jan Hamáček

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v současnosti nehrozí, že by podal žalobu na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve věci distribuce ochranných prostředků seniorům. SÚKL totiž oznámil, že Česká pošta, která měla rozvoz na starosti, porušila zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. Podle Hamáčka mohlo jít ze strany úřadu o „naplnění trestného činu obecného ohrožení“. Vše se prý zlepšilo po nástupu Romana Prymuly (za ANO) do funkce ministra zdravotnictví.

„Mně šlo jen o to, abychom se nedostali do absurdní situace, kdy nebudeme moci distribuovat ochranné prostředky, které máme na skladě. Vypadá to, že to teď nehrozí, takže by nehrozily ani trestné činy, o kterých jsem hovořil,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Hamáček situaci ohledně rozvážení pěti roušek a jednoho respirátoru občanům starším šedesáti let.

Pokud nebyl poškozen obal, rouška je použitelná

Problém byl zejména v tom, že jednotlivé balíčky s rouškami jsou po padesáti, takže se musely rozbalit. Česká pošta se hájí tím, že převzala ochranné pomůcky, nikoli zdravotnický materiál. S tím souhlasí i Roman Prymula.

Nový ministr zdravotnictví v nedělním pořadu Partie na CNN Prima NEWS mimo jiné řekl: „Vláda rozhodla, že to je ochranný prostředek. Distribuce v papírové obálce nebylo šťastné řešení. Pokud ale nedošlo k poškození obalu, rouška je použitelná.“

Hamáček v úterý prohlásil: „Pokud by se ukázalo, že se SÚKL bude snažit o znemožnění distribuce ochranných prostředků obyvatelstvu, tak to podle mě splňuje i rozměr obecného ohrožení. Ale to je na právnících.“ Poté ale do celé věci vstoupil Prymula, který podle ministra vnitra celou situaci vyřešil. „Rozhodně je ta situace jiná než dříve,“ pochvaloval si Hamáček rozdíl mezi chodem resortu za Adama Vojtěcha (za ANO) a nově za Romana Prymuly.

Český epidemiolog, který je ve funkci ministra zdravotnictví od pondělí, seniorům doporučil, aby užívali spíše doma vyrobené látkové roušky. „Mohou si je vyprat, ty od vlády jsou jednorázové a slouží jako nouzové řešení,“ zdůraznil.

Tagy: