Za útokem na Nord Stream není Kyjev, říká šéf ruské bezpečnostní rady. Koho podezřívá nejvíce?

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev vyjádřil pochyby o pravdivosti informací, že za loňským útokem na plynovody Nord Stream 1 a 2 stála Ukrajina. V pondělním vyjádření pro ruský deník Argumenty i fakty řekl, že o pachatelích útoku nemá informace. Podezřívá však Spojené státy a Británii.

Západní média minulý týden s odkazem na nejmenované zdroje uvedla, že za útok může být zodpovědná proukrajinská skupina. Upozornila však, že nejsou žádné důkazy, že by do operace byla jakkoliv zapojena ukrajinská vláda. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zprávy o účasti Kyjeva na útoku popřel.

ČTĚTE TAKÉ: Déšť, který propálí i ocel. Rusové měli na Vuhledar použít děsivou zbraň, ukazují záběry

Plynovody Nord Stream 1 a 2, které vedou z Ruska do Německa po dně Baltského moře, mají každý dvojici potrubí. Při dosud nevysvětlených explozích loni v září byla poničena obě potrubí Nord Streamu 1 a jedno potrubí Nord Streamu 2.

Neměli důvod

„Kyjev zničením plynovodu nic neztratil ani nezískal,“ řekl Patrušev, který je pokládaný za jednoho z nejbližších spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina. Dodal, že Ukrajina neměla potřebu takový čin páchat, když od Německa naléhavě potřebuje vojenskou a jinou pomoc.

Rusko již dříve označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stojí západní země. To nyní Patrušev zopakoval. „K provádění takových činů jsou určeny jednotky zvláštního určení s příslušným vybavením a výcvikem. Spojené státy a Anglie je jistě mají,“ řekl s tím, že USA nyní tlačí na Německo, aby přistoupilo na „příznivou verzi“ sabotáže plynovodu.

Patrušev také uvedl, že nemá žádné konkrétní údaje o tom, kdo byl organizátorem a vykonavatelem této sabotáže. Vyzval proto k „objektivnímu vyšetřování“ za účasti Ruska a dalších dotčených států. Jakoukoliv účast Moskvy na útoku vyloučil.

Tagy:
Vladimir Putin Německo Velká Británie Ukrajina USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Nikolaj Patrušev Nord Stream