Déšť, který propálí i ocel. Rusové měli na Vuhledar použít děsivou zbraň, ukazují záběry

Rusko o víkendu zaútočilo na ukrajinský Vuhledar termitovými bombami. Dokazovat to mají záběry, které se objevily na sociálních sítích. Na videu je vidět, jak z nebe doslova prší oheň. Okolnosti pořízení záběrů je složité v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit. Nicméně by to nebylo poprvé, kdy Rusové tento typ munice použili. „Stalo se to opakovaně, například při ostřelování Marjinky,“ připomněl pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr. Termit hoří tak vysokou teplotou, že dokáže propálit i ocel. Jeho využití v obydlených oblastech je zakázané.

Video, které má zachycovat útok termitem na Vuhledar v noci z pátku na sobotu, sdílela například opoziční běloruská televize Nexta nebo vlivný twitterový účet monitorující otevřené zdroje OSINTdefender. Děsivých záběrů zachycujících doslova „ohnivý déšť“ si všimla i řada zahraničních médií, například britský Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exploze, po které už vám není pomoci: Češi se učí odhalovat smrtící triky Rusů na Ukrajině

Ze záběrů nelze zcela přesně určit, jestli se jistě jedná o termitové bomby. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra ruské síly už opakovaně použily různé druhy zápalné munice, připomněl například ostřelování Marjinky. „Jsou videa, která použití zápalné munice jasně ukazují,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Dodal, že ve finále je jedno, zda použijí primitivní fosforovou munici nebo právě termit. „Takové zbraně jsou bohužel účinné,“ vysvětlil důvod jejich používání.

Termit propálí i ocel

Záleží také na tom, kde jsou takové zbraně použity. Visingr uvedl, že existuje kategorie zbraní, která se označuje jako tzv. nerozlišující. „Nejtypičtěji to jsou zápalné zbraně. Ty se používat smí, ale podle mezinárodního válečného práva pouze tam, kde naprosto neexistují žádní civilisté.“ Na zveřejněných záběrech je vidět, že termitové bomby v tomto případě ale zasáhly obytnou oblast. „U nerozlišujících zbraní je zakázáno jejich použití proti cílům v civilních oblastech, a to i proti vojenským cílům v těchto oblastech,“ upřesnil bezpečnostní expert.

Samotná termitová munice je velmi nebezpečná. Místo exploze totiž spíše hoří. „Je to směs organicko-kovových materiálů, které hoří extrémně vysokou teplotou,“ vysvětlil Visingr. Teplota dva až tři tisíce stupňů Celsia tak snadno propálí i ocel. Taková taktika je podle organizace pro lidská práva Human Rights Watch jedna z nejkrutějších, upozorňuje web Express.

Vuhledar je pro Rusy klíčovým městem. V bojích o něj proto nasazují velký počet vojáků i munice. A také zde zaznamenávají mimořádně těžké ztráty. Doslova v katastrofu se pro Rusy změnila únorová tanková bitva u Vuhledaru. A proč Rusové na Vuhledar stále zuřivě útočí?

S možným vysvětlením přišla nedávno americká Agentura pro životní prostředí. Podle ní se má totiž v blízkém dole Pivdennodonbaska 1 nacházet až 70 milionů tun uhlí, vedlejší Pivdennodonbaska 3 pak údajně ukrývá více než 150 milionů tun uhlí. Ukrajinci přitom za rok zvládnou vytěžit vždy jen několik milionů tun této nerostné suroviny. Už v minulosti se objevily ze strany USA spekulace, že se Rusko – respektive Vagnerova skupina – snaží drancovat přírodní zdroje a podle toho může vybírat místa útoku.

Tagy:
válka útok Ukrajina Rusko Lukáš Visingr Vuhledar termitové bomby