Zabarikádoval se v bytě a držel rukojmí. Chtěl mluvit s reportérem CNN Prima NEWS

Držel rukojmí, vyžádal si reportéra CNN Prima NEWS

Obrovské drama se ve středu dopoledne odehrávalo v centru Brna. V jednom z bytů se zabarikádoval muž, který tvrdil, že je ozbrojený. Jako rukojmí si navíc vzal čtyři lidi, včetně dvou dětí, a chtěl mluvit s brněnským reportérem televize CNN Prima NEWS. Reportér Michal Janotka s kameramanem tak mohli být na místě jako jediní novináři. Zásahová jednotka nakonec muže i s přispěním lsti zadržela.

Incident se odehrál ve Václavské ulici poblíž Mendlova náměstí krátce před desátou hodinou dopoledne. Štáb přijel na místo co nejdříve, jelikož si ho vyžádal velitel zásahu. Uvnitř jednoho z bytů byl totiž zabarikádovaný podle všeho nebezpečný muž, který držel rukojmí a chtěl mluvit s televizí CNN Prima NEWS. V tu chvíli nikdo nevěděl, co se v bytě přesně odehrává.

Na místě byla situace napjatá a nepřehledná. Se zabarikádovaným mužem, který tvrdil, že má zbraně, a chtěl mluvit se štábem, se pokoušela navázat spojení vyjednávačka.

„Myslím, že je drogově závislý. Mám pocit, že je to nějaký narkoman, protože jeho přítelkyně už tady na něj několikrát volala policisty. On je nebezpečný. Mně říkal jeho údajný švagr, že sestře podpálil byt kdysi někde v Přerově,“ sdělila sousedka zabarikádovaného muže.

Policisté, kteří nechali část ulice úplně uzavřít, situaci nepodceňovali. Museli jednat rychle, ale zároveň rozvážně. O chvíli později už na místo přijela i zásahová jednotka. Její členové na nic nečekali. Oblékli si neprůstřelné vesty a nachystali nejrůznější vybavení, včetně páčidel a štítů. Následně okamžitě zamířili do chodby domu.

Policisté využili lsti

Zabarikádovaný muž, který komunikoval prostřednictvím mobilního telefonu, ale mezitím znovu vyžadoval štáb CNN Prima NEWS. Ten se proto dostal přímo do domu jen kousek od bytu, ve kterém se drama odehrávalo. Zasahující policisté ale nakonec změnili plán. I pro štáb byla totiž nastalá situace velmi nebezpečná.

Policisté si od štábu půjčili zpravodajskou vestu i mikrofon. A právě pod touto záminkou se s mužem znovu pokusili navázat kontakt. To se podařilo a muž následně propustil obě malé děti.

Zásahová jednotka mezitím celý pavlačový byt v podstatě obklíčila a už jen čekala na vhodnou příležitost. Ta se naskytla záhy a policisté vtrhli dovnitř. Překvapený muž se nezmohl na žádný odpor. Policisté ho zpacifikovali a zachránili další dvě ženy, které držel jako rukojmí. O několik minut později z domu vyvedli i samotného agresora.

„Měli jsme v péči dvě děti a dvě dospělé osoby, zkontrolovali jsme jejich zdravotní stav a jsou v pořádku,“ sdělila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Motivem mužova jednání mohly být partnerské rozepře, svoji roli však nejspíš sehrály i drogy.

Tagy: