Záběry drtivého úderu na masivní ruské dělo. Před HIMARS se neschováte, vzkázal Kyjev

Dělostřelecký raketový systém HIMARS

Úder raketometu HIMARS

Ukrajinci na jižní frontě zničili další ruskou samohybnou houfnici Msta-S. Využili k tomu obávaný salvový raketomet HIMARS. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit. Kyjev ve svém prohlášení vzkázal Moskvě, že se okupanti před ukrajinskými údery nemají kam schovat.

„Levý břeh řeky Dněpr. Okupanti se pokusili ukrýt své samohybné dělo Msta-S mezi stromy. Před raketometem HIMARS se však nelze schovat,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti X. Úder, k němuž mělo dojít na jihu země v Chersonské oblasti, provedli členové ukrajinských speciálních operačních sil (SOF).

Na zveřejněných záběrech je skutečně vidět ruská houfnice, jejíž posádka se ukryla v lese – zřejmě aby minimalizovala šance ukrajinského zásahu. Dělostřelecký úder obránců si přesto našel svůj cíl. Ruské dělo skončilo v plamenech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové za pár dní vystříleli rakety, které vyráběli měsíce. Analytik popsal slabiny Kinžalu

Spojené státy dodaly první kusy HIMARS na Ukrajinu v létě 2022. Právě tyto moderní salvové raketomety a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem dělostřeleckou převahu, co se týče dosahu a síly.

Pokud jde o množství dělostřeleckých kusů či nábojů, má výrazně navrch stále Rusko, což v rozhovoru pro CNN Prima NEWS potvrdil i velitel ukrajinského dělostřelectva a raketových vojsk Serhij Baranov.

„Dělostřelectvo je bohem bitevního pole. Nepřítel má pořád více dělostřeleckých systémů. Naši partneři nám ale pomohli. Západem dodané zbraně jsou přesnější a účinnější. Můžeme tak spotřebovat méně munice než dřív. Dělostřeleckých nábojů však není nikdy dost. Musíme je využívat co nejlépe,“ zmínil ukrajinský plukovník, který absolvoval výcvik i v České republice.

Tagy:
válka les houfnice Ukrajina raketomet Rusko dělo dělostřelectvo Cherson Chersonská oblast salvový raketomet HIMARS 2S19 Msta-S SOF