Rusové za pár dní vystříleli rakety, které vyráběli měsíce. Analytik popsal slabiny Kinžalu

Ruská raketa Kinžal připevněná na letounu MiG-31

Visingr popsal ruské útoky na Ukrajinu

Rusové v novém roce zahájili na Ukrajině masivní raketový útok, který mířil na energetickou infrastrukturu, obytné budovy, nemocnice i školy. Vojenský analytik Lukáš Visingr pro CNN Prima NEWS řekl, že Rusové podle něj během pár dní vystříleli zásoby raket, které vyráběli posledních několik měsíců.

Ukrajinci si znovu museli připomenout smutnou realitu, že válka u nich nezuří jen kdesi na východě, ale po celé zemi. Poslední raketový útok zasáhl nejen hlavní město Kyjev, ale i Dnipro, Charkov nebo vzdálený Lvov. Moskva při útoku využila levné íránské drony Šáhid, ale i moderní a nákladné rakety Kinžal nebo Kalibr.

Rusko může podobnými útoky sledovat hned několik cílů. „Je to útok na psychiku a morálku Ukrajinců. Historie ale ukázala, že to nefunguje a má to spíše opačný efekt. Pak je tam snaha poškodit válečné úsilí Ukrajiny. Útočí na infrastrukturu – i armáda potřebuje, aby tekla voda, aby fungovala elektřina a plyn,“ popsal pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko při vzdušném útoku na Ukrajinu zasáhlo i vlastní vesnici. Část obyvatel je bez domova

Podle něj také obě strany usilují o to, aby nepříteli došel klíčový typ munice. „Rusové se snaží dosáhnout toho, aby Ukrajina vyplýtvala co nejvíce protivzdušných raket, protože ví, že není nekonečná. Ani zásoba ruských útočných raket ale není nekonečná. Rusové je vyrábějí pomalým tempem. Za poslední dny využili zásoby raket, které vyráběli několik posledních měsíců,“ uvedl Visingr.

Mytický Kinžal?

V rytmu propagandy se také Ukrajinci s Rusy předhánějí v tom, co jejich rakety údajně dovedou. Moskva tvrdí, že střela Kinžal je prakticky nesestřelitelná. To ale podle Ukrajinců není pravda. I když úspěchy své protivzdušné obrany zřejmě nadsazují, sestřelit některé Kinžaly se jim zřejmě podařilo.

„Objevily se záběry nesestřeleného Kinžalu, který minul cíl a spadl do řeky. Ukázalo se, že raketa letí relativně pomalu v konečné fázi. To z ní dělá snazší cíl pro Patrioty. Ukrajincům se už v minulosti podařilo několik Kinžalů sestřelit, ani Patriot ale není nepřekonatelný,“ upozornil analytik.

Moderní systémy protivzdušné obrany jsou navíc mimořádně nákladné. Cena rakety do Patriotu se pohybuje od jednoho do šesti milionů dolarů (23 až 135 milionu korun). „Teď se jedná o tom, aby mohli Ukrajině přes prostředníky dodávat střely Japonci. Zatím to ale nevypadá, že by Ukrajincům Patrioty došly,“ řekl Visingr.

Kyjev v minulosti využil americký raketový systém nejen k obranným, ale též k útočným účelům. V prosinci Ukrajinci prostřednictvím Patriotu zasáhli několik ruských stíhacích bombardérů.

„To mělo na válku okamžitý dopad, protože ty velmi intenzivní nálety na nějakou dobu prakticky ustaly. Rusové se báli, že přijdou o další letadla,“ uzavřel Visingr.

Tagy: