Ukrajinci dostanou od USA smrtící raketomety. Dostřelí mnohem dál než ty ruské

USA pošlou Ukrajině raketomety HIMARS.

Spojené státy dodají Ukrajincům salvové raketomety M142 HIMARS, které by měly Ukrajině zajistit dělostřeleckou převahu nad Ruskem. Americká dodávka by sice měla obsahovat verze HIMARS s kratším doletem, tedy zhruba 80 kilometrů. I to je ale stále dvakrát až čtyřikrát víc než dostřel, kterým disponují salvové raketomety ruské výroby.

Game changer či obrácení karet. I tak podle deníku The Guardian mluví někteří vojenští experti o avizované dodávce amerických salvových raketometů M142 HIMARS na Ukrajinu. Tento dělostřelecký systém dokáže zasáhnout cíle na vzdálenost až 300 kilometrů, což je přibližně například vzdálenost mezi Prahou a Bratislavou. Některé zdroje dokonce hovoří o dostřelu až 500 kilometrů.

USA však hodlají Ukrajině poslat verzi střel s dosahem „pouze“ 80 kilometrů. I tak ale budou Ukrajinci nad Ruskem v tomto ohledu dominovat. Rusové ve svém dělostřeleckém arsenálu spoléhají na salvové raketomety BM-21 Grad, jejichž maximální dostřel se odhaduje na 20 až 40 kilometrů (záleží na druhu raket).

Ukrajinci tak budou moci pálit na ruské pozice z míst, kam ruské salvové raketomety nebudou mít šanci dostřelit. Americká dodávka by tak Ukrajincům mohla výrazně pomoci k odražení ruské ofenzivy na Donbasu. Podle některých expertů dokonce moderní americké dělostřelectvo umožní Ukrajině přejít do protiútoku.

Rozhodnutí americké administrativy zaslat Ukrajině raketomety HIMARS potvrdil podle deníku The New York Times prezident Joe Biden. Odmítavý postoj k dodání raket s delším doletem vysvětlil tím, že USA nechtějí Ukrajinu vyzbrojovat raketovými systémy, které by jí umožnily útočit na ruské území.

Něco takového však mohou Ukrajinci podniknout i se zbraněmi vlastní výroby, například případnými útoky z Charkovské oblasti. Z ní okupanty v květnu prakticky vytlačili, v mnoha případech až za ukrajinsko-ruskou hranici.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj avizoval již předem, že jeho armáda nebude útočit na ruské území americkými raketovými systémy, i kdyby to jejich dosah teoreticky umožňoval.

Američané novou zbrojní pomoc oznámí oficiálně pravděpodobně už ve středu. Podle CNN budou nové dodávky zahrnovat i průzkumné radary, další protitankové střely Javelin, zbraně použitelné proti obrněné technice, dělostřelecké náboje, vrtulníky a další taktická vozidla.

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov podle agentury RIA Novosti prohlásil, že Moskva považuje americké rozhodnutí poskytnout Ukrajincům pokročilé raketové systémy za „extrémně negativní“. Rjabkov rovněž Spojené státy obvinil, že prý nedělají nic pro řešení ukrajinské krize. O tom, že Rusko Ukrajinu napadlo, se však nezmínil.

Tagy: