České pomoci si vážíme, řekl exkluzivně ukrajinský velitel. Vzpomněl na výcvik ve Vyškově

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno vyzpovídal velitele ukrajinského dělostřelectva.

Rozhovor s velitelem ukrajinského dělostřelectva

Dělostřelectvo je bohem bitevního pole, nejdůležitějšími muži armády jsou ale pěšáci. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl velitel ukrajinského dělostřelectva a raketových vojsk Serhij Baranov. Tajemný plukovník, který absolvoval výcvik i v České republice, dosud rozhovor zahraničním médiím neposkytl. S vedoucím zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyášem Zrnem a kameramanem Petrem Židkem se sešel na utajeném místě.

„Dělostřelectvo je bohem bitevního pole. Nejdůležitějšími muži armády jsou ale pěšáci, kteří jsou na bojišti. My jim poskytujeme podporu. Pokud oni nevybojují zpět naše území, nebude to ničemu platné, i když vystřílíme hodně munice,“ řekl Serhij Baranov v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z Marjinky? Ukrajinská verze Hirošimy. Obránci města popsali, co je drží nad vodou

Matyáš Zrno během debaty připomněl, že Rusko obzvlášť v první fázi invaze mělo mnohonásobně větší počet dělostřeleckých systémů než Ukrajinci. „Obecně jsme měli mnohem méně těžkých zbraní. I teď má nepřítel více dělostřeleckých systémů. Naši partneři nám ale pomohli. Západem dodané zbraně jsou přesnější a účinnější. Můžeme tak spotřebovat méně munice. Dělostřeleckých nábojů však není nikdy dost. Musíme je využívat co nejefektněji,“ zmínil Baranov.

Válečný konflikt, jehož součástí jsou intenzivní dělostřelecké boje, pro něj není ničím novým. Na Donbase Baranov bojuje od roku 2014.

Při rozhovoru s vedoucím zahraniční redakce CNN Prima NEWS neskrýval svou náklonnost k Česku. „Česká republika nám věnovala mnoho dělostřeleckých systémů. Všechno je funkční. Na Ukrajině si moc vážíme toho, co pro nás dělá. Za to bych chtěl českému národu poděkovat,“ vzkázal.

Největší překvapení přišlo až po ukončení oficiálního rozhovoru, kdy Baranov štábu CNN Prima NEWS prozradil, že jako mladý důstojník absolvoval vojenský kurz ve Vyškově. Učil se tam na instruktora. „Měl jsem možnost pobývat také v Praze a Olomouci,“ doplnil.

Tagy: