Rozsáhlá razie proti migrantům na Moravě: Zadrženo bylo 74 běženců a tři převaděči

Policie zadržela 73 migrantů.

Policie zajistila 74 převážně syrských migrantů

Další náročný den v oblasti migrace za sebou mají jihomoravští policisté. Strážcům zákona se v úterý podařilo zajistit celkem 74 převážně syrských migrantů a tři převaděče. V jedné dodávce se tísnilo 33 osob, včetně žen a dětí. Další dvě vozidla s převaděči zastavili dálniční policisté až v Kraji Vysočina.

V úterý dopoledne vyjížděli cizinečtí policisté do Sudoměřic, kde zajistili 13 migrantů ze Sýrie. Při propátrávání nejbližšího okolí dohledali dalších 20 osob. „Provedeným šetřením se podařilo zjistit, že spolu cestovali v jedné dodávce. Nejen pro muže, ale hlavně ženy a děti to muselo být náročné cestování,“ uvedl na webu mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Informace o vozidle využili policisté i k zadržení podezřelého, který se vrátil na Slovensko a pak po dálnici D2 zamířil k Brnu. Těsně před ním ho ale dostihla dálniční hlídka. Šofér je podle Švába podezřelý z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

Policii pomohl pozorný občan

Další vozidlo s migranty bylo objeveno v noci v Hodoníně. „Uvnitř jelo pět mužů ze Sýrie,“ prozradil mluvčí. Řidič je podezřelý ze stejného trestného činu jako jeho předchůdce ze Sudoměřic.

Třetí úterní případ pak pomohl odhalit pozorný občan, který si všiml větší skupiny osob tmavé pleti v prostoru Veverských Knínic. „Hlídky dohledaly na několika místech 10 osob včetně převaděče,“ děkoval Šváb.

Sečteno a podtrženo, během tří zásahů a také na dalších místech zajistili policisté za jediný den 74 migrantů – z toho sedm žen, deset dětí a tři převaděče z ciziny. Mezi běženci převažují Syřané, pět osob bylo z Indie a čtyři z Egypta. Další dvě vozidla se podařilo domašovským dálničním policistům zastavit až v Kraji Vysočina

Tagy: