Popadané stromy a létající plechy. Silný vítr dorazil na Moravu a do Slezska

Silný vítr zaměstnává hasiče na jihovýchodě země. V Moravskoslezském kraji měli jen do 10:00 v souvislosti s počasím 53 výjezdů. Ve Zlínském kraji pak museli do 14:00 řešit následky větru v pětadvaceti případech. V převážné většině hasiči odstraňují polámané stromy či uvolněné plechy. Meteorologové varují před nebezpečím úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, místním doporučují zvýšenou opatrnost.

V Moravskoslezském kraji působí počasí největší problémy na Frýdecko-Místecku, kde bylo zhruba 70 procent všech dosavadních výjezdů, hasiči tam zasahovali u 36 událostí. „Zásahů přibývá. Zatím se jedná v drtivé většině o stromy, občas nějaký uvolněný plech,“ uvedl Kozák. Dodal, že hasiči zatím osmkrát vyjížděli také na Novojičínsko, sedmkrát na Opavsko a dvakrát zasahovali v Ostravě.

Podle meteorologů by měl v neděli foukat čerstvý jižní až jihozápadní vítr s nárazy nad 65 kilometrů za hodinu. Odpoledne by vítr měl slábnout. Meteorologové ve své výstraze uvedli, že lze očekávat poškození stromů a lesních porostů nebo menší škody na budovách. Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi i možné komplikace v dopravě.

„Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové.

Na Zlínsku spadly stromy na elektrické vedení

Do odpoledních hodin evidovali zlínští hasiči 25 výjezdů souvisejících s následky silného větru, uvedl jejich mluvčí Roman Žemlička. Nikdo podle něj nebyl zraněn.

„K uvolnění plechu na střeše rodinného domu došlo ve Slavkově pod Hostýnem na Kroměřížsku. K jeho odstranění byl přivolán technik provozovatele elektrické sítě, protože plech v poryvech větru narážel do elektrického vedení a docházelo k jiskření,“ řekl Žemlička.

Odpoledne zasahovaly tři jednotky hasičů v Pozděchově na Vsetínsku, kde vítr poškodil provizorní střechu rozestavěného rodinného domu. U obce Ratiboř se pak hasičům přihlásili řidiči tří aut, která byla poškozena pádem stromu. Na místo byla povolána policie.

Stromy padaly na silnice i na dráty elektrického vedení. Místní hasiči proto vyzvali řidiče, cyklisty i turisty, aby zvážili procházky a projížďky v lesích.

Tagy: