Zabíjel kvůli prášku na bolest hlavy. 19letý vrah z Trutnovska sousedy utloukl kladivem

Bylo mu pouhých 19 let. Přesto se zařadil mezi nejbrutálnější vrahy Česka. Mysl mu totiž zatemnily drogy. Pár seniorů ze sousedního bytu dvacet minut bodal a tloukl kladivem, než si byl jistý, že jsou mrtví. A důvod? Tomáš Vít od nich chtěl prášek na bolest hlavy, kterou mu podle jeho slov způsobovalo kouření marihuany. I přesto, že se snažil po dvojnásobné vraždě zakrýt všechny stopy, kriminalisté ho dopadli během pouhých šesti hodin. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v rámci seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších tuzemských kriminálních případech.

V únoru roku 2012 už Tomáš Vít dávno nebyl jen běžným uživatelem marihuany. V Trutnově si kromě mnoha rostlin konopí vypěstoval i pověst dealera a svou nabídku se snažil dál rozšiřovat. Sháněl nové neznámé vzorky drogy a jejich účinky testoval sám na sobě. Některé zkoušky dopadly přesně podle jeho představ, jiné mu ale podle jeho vlastních slov způsobovaly nesnesitelné bolesti hlavy. V takovém případě mu jednou pomohli jeho sousedé. Starší manželský pár, který žil ve vedlejším bytě na trutnovském sídlišti. 29. února roku 2012 ale sousedé Víta odmítli. Mladíka pod vlivem drog začal ovládat vztek.

ČTĚTE VÍCE: Šílený muž věznil ženu s dětmi, zastřelil hasiče a dva policisty. Jejich šéfka se rozplakala

Tomáš Vít vyrůstal se svými adoptivními rodiči ve východočeském Trutnově. Zahrnovali ho láskou. Jenže on už od útlého věku začal směřovat úplně jiným směrem, než si jeho nejbližší přáli. Už jako žák na základní škole si vypěstoval závislost na kouření a s přibývajícími roky přešel na kouření marihuany. Ze strany jeho rodiny se mu přitom dostávalo komfortu, který mu jeho kamarádi z drogového prostředí mohli jen závidět. Po smrti své babičky dokonce získal byt na trutnovském sídlišti, který mohl, sotva jako plnoletý, sám užívat. Ani vlastní bydlení ho ale nevybičovalo k tomu, aby se svým životem začal nakládat zodpovědně. Studium ukončil základní školou a raději všechen svůj čas věnoval drogovým obchodům.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Právě užívání drog ho podle jeho vlastních slov dovedlo až k dvojnásobné vraždě. Když mu osudnou únorovou noc sousedé odmítli pomoct, s čímž se nedokázal smířit. Jeho mysl ovlivněná marihuanou nedokázala pochopit, proč mu nechtějí dát prášek proti bolesti. Poprvé mu pětaosmdesátiletá sousedka po krátkém přemlouvání zabouchla dveře před nosem. Když se pokoušel dozvonit znovu, otevřel její o deset let starší manžel. Ani ten se s mladíkem neměl chuť příliš vybavovat. Zabouchnout dveře ale už nestihl. Vít rychle strčil mezi dveře a futra nohu, přetlačil pětadevadesátiletého muže a vstoupil do bytu.

Bodání nožem, pak údery kladivem

Důchodce stihl vzít do ruky nůž, jenže proti teprve devatenáctiletému mladíkovi neměl sebemenší šanci se ubránit. Na pomoc mu z vedlejší místnosti přispěchala i manželka, jenže to už se senior svíjel v bolestech na zemi. Tomáš Vít rychle získal nůž a zbraň obrátil proti svým obětem. Bodné rány střídaly údery. Když už byli oba senioři na zemi, mladý agresor ještě sáhl po kladivu, které prý leželo na podlaze bytu a začal manželský pár vší silou tlouct. Podlahu bytu začala rychle zaplňovat krev. Vít podle své pozdější výpovědi strávil u sousedů dvacet minut.

NENECHTE SI UJÍT NOVÝ DÍL HLASŮ ZLOČINU: Havel jim dal amnestii a začala krvavá jízda

Po útoku začal rychle uklízet stopy, které by posloužily policejním vyšetřovatelům. Byt zamknul, rychle se převlékl, umyl ze sebe krvavé skvrny a v klidu vyrazil za svými přáteli do trutnovských ulic. Cestou zahodil nůž i kladivo a zbavil se i zakrvácených šatů. Počítal zřejmě s tím, že jeho mrtvé sousedy někdo objeví až o několik hodin později. Pětadevadesátiletý muž ale brutální útok přežil. Vít si nevšiml, že při jeho odchodu ještě dýchal a když útočník z bytu zmizel, senior dokázal sebrat poslední zbytky sil a zavolal si pomoc.

V trutnovských ulicích se rozjelo pátrání. Policisté podle brutality útoku předpokládali, že ho spáchal drogově závislý nebo vyšinutý pachatel. Dobře znali skupinku přátel Tomáše Víta a věděli, kde se schází. Jako podezřelého ale vytipovali někoho jiného a ten zrovna se skupinou nebyl. Po běžné kontrole tak policisté zase odjeli, Tomáš Vít se ale choval podezřele. Ihned po odjezdu policistů totiž zahodil klíče od bytu seniorů, které měl v kapse do řeky a jeho známí si toho všimli. Když se pak dozvěděli, co se ve městě stalo, nahlásili podezřelé chování svého kamaráda policistům.

Detektivové Tomáše Víta dopadli pouhých šest hodin po vraždě. Senior dokázal vzdorovat vážným zraněním v nemocnici jen několik málo dní a pak zemřel. Tomáš Vít byl tak souzen za dvojnásobnou vraždu. Sám neustále sváděl vinu na drogy, psychiatři ale zjistili, že jde o pomstychtivého agresora, jehož náprava je téměř nemožná. Soudce tak z Tomáše Víta udělal nejmladšího doživotně odsouzeného vězně u nás.

Tagy: