Zabíjení dětí? Zřejmě nová myšlenka Ruska. Všechny ty hajzly potrestáme, vzkázal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinští bojovníci z praporu Azov jsou stále zablokováni v ocelárnách Azovstal

Zabíjení dětí je zřejmě novou ideí Ruské federace. Právě to řekl ve svém tradičním videoprojevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co potvrdil, že při ruském ostřelování Oděsy zahynula také teprve tříměsíční holčička. Prezident zdůraznil, že bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat, se všichni ‚‚hajzlové‘‘ budou zodpovídat za každou smrt, kterou na Ukrajině způsobili.

„Zdá se, že zabíjení dětí je novou národní idejí Ruské federace,“ řekl ve svém pravidelném projevu Zelenskyj s tím, že potrestá každého, kdo je zodpovědný za ruský teror. ‚‚Každého, kdo dává rozkazy, a každého, kdo je plní. Nikomu to neprojde. Je jedno, jak dlouho nám to bude trvat, ale všichni ti hajzlové budou zodpovědní za každou smrt, kterou způsobili,“ prohlásil Zelenskyj.

Při sobotním ostřelování přímořského ukrajinského města zahynulo osm lidí a další byli zranění. Smrt tříměsíčního dítěte potvrdil již dříve také starosta města Gennadij Truchanov. „K dnešnímu dni je potvrzeno osm mrtvých, včetně několikaměsíčního dítěte, holčičky, která nestihla poznat život. Jste zvířata a shoříte v pekle,“ vzkázal ruským okupantům starosta Oděsy.

Rusko? Stát podporující terorismus

Zelenskyj ve svém projevu také připomněl, že i nadále plánuje při jednáních se Západem apelovat na to, aby bylo Rusko označeno za stát podporující terorismus.

„Na Ukrajinu už vypálili většinu svého raketového arzenálu. Samozřejmě mají stále rakety a mohou pokračovat v raketovém teroru proti našim lidem, ale to, co už způsobili, je rozhodně dostatečným argumentem pro to, aby svět konečně uznal ruskou armádu za teroristickou organizaci,“ zdůraznil prezident.

„Objevují se nová fakta o zločinech, které okupanti páchají na lidech v Mariupolu. Odhalují se nové masové hroby,“ řekl prezident s tím, že by mělo jít o desítky tisíc mrtvých obyvatel. „Jsou zaznamenány případy deportace našich občanů do ruského vnitrozemí, na Sibiř, dokonce do Vladivostoku. Deportují také děti v naději, že zapomenou, kde je jejich domov, odkud pocházejí a že jsou z Ukrajiny,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajinská hlava státu během sobotního dne uspořádala v kyjevském metru obrovskou tiskovou konferenci, na které odpovídala na otázky novinářů. Těch se na místě sešla zřejmě více než stovka. Odpovědi na pokládané otázky si můžete přečíst zde.

Tagy: