Další ostřelování Oděsy, ale žádná obojživelná invaze. Visingr prozradil, co Rusům chybí

Barikády v ukrajinském městě Oděsa

Lukáš Visingr o ostřelování Oděsy

Některá ukrajinská města i nadále čelí ostřelování ruských vojsk. Pod palbou se v sobotu ocitl Charkov, ale také Oděsa. Raketový útok na přístavní město si vyžádal pět mrtvých a 18 zraněných. Podle bezpečnostního a vojenského analytika Lukáše Visingra bude Oděsa čelit ostřelování i nadále. Nijak akutně ohrožena by však být neměla.

„Ve městě zahřměly čtyři výbuchy. Jedna ze střel zasáhla obytný blok, na dvoře shořelo několik aut a několik bytů utrpělo vážné škody, v ostatních jsou rozbitá okna,“ popsala sobotní útok agentura Unian, která na sociální síti zveřejnila záběry letící ruské střely. Podle agentury Reuters bylo v Oděse zasaženo vojenské zařízení a také obytné budovy.

„Oděsa čelí a určitě bude čelit dalšímu ostřelování. Žádnou vážně míněnou obojživelnou invazi bych ale neočekával vzhledem k tomu, jaký je nynější stav ruské armády a jaké výkony jsme mohli vidět v uplynulých týdnech,“ řekl Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS. „Aby mohli Rusové postupovat k Oděse po zemi, na to jim prostě chybí vojenské zkušenosti i logistika. Proto si nemyslím, že by byla nějak akutně ohrožena,“ doplnil expert.

Pokud by přece jenom Oděsa padla do rukou Rusů, znamenalo by to podle něj problém. Ukrajina by totiž ztratila přístup k Černému moři. „Ukrajina by se stala vnitrozemským státem. Nic však nenasvědčuje tomu, že by na to Rusové měli schopnosti,“ řekl Visingr.

A jaký cíl tedy Rusové ostřelováním Oděsy sledují? „Útoky směřují na vojenské objekty. Může to být také snaha o psychologický efekt. Nabourávat a poškozovat morálku Ukrajinců a snažit se zlomit jejich odhodlání. Ale jak jsme mohli už vidět, tohle prostě jednoduše nefunguje,“ konstatoval analytik. „Ostřelování civilních měst nepovede k zhroucení morálky civilistů, ale spíš to podpoří vůli Ukrajinců bránit se do posledního muže a posledního náboje,“ uzavřel Visingr.

Terčem ruského ostřelování se v sobotu stal také Charkov na východě Ukrajiny, kde vypukly požáry a čtyři lidé utrpěli zranění, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda. Dodal, že média původně hlásila čtyři zabité, než tyto informace zdravotnické úřady upřesnily.

Tagy:
válka město Ukrajina Rusko Oděsa analytik Lukáš Visingr ostřelování ruská invaze na Ukrajinu