Všechna okupovaná území osvobodíme, oznámil Zelenskyj. Setkání s Putinem se nebojí

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinští bojovníci z praporu Azov jsou stále zablokováni v ocelárnách Azovstal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uspořádal v kyjevském metru obrovskou tiskovou konferenci, na které odpovídal na otázky novinářů, kterých se na místě sešlo zřejmě více než 100. Prezident oznámil, že ukrajinská armáda osvobodí všechna okupovaná území. Rýpl si ale do Gruzie i do OSN.

„Všechno, co Rusové zabrali, zase osvobodíme. To není záležitost dvaceti nebo třiceti let, je to otázka toho, zda budeme mít zbraně,“ řekl Zelenskyj na obří tiskové konferenci, během které novináři seděli na židlích na chodbě mezi drahami metra.

Ukrajinský prezident zmínil, že se „nebojí setkání s Putinem“, jelikož raději řeší problém diplomacií než silou. Válku podle Zelenského může ukončit pouze ten, kdo ji začal.

Šéf Kyjeva na tiskové konferenci komentoval také snahy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který chce navštívit Ukrajinu i Rusko. Směr Moskva ale pravděpodobně vyrazí nejdříve, což Zelenskyj úplně nechápe. „Nemůžete balancovat mezi Ukrajinou a Ruskem. Čekáme stoprocentní podporu, protože na naší straně je stoprocentní pravda. Měl by nejdříve navštívit města postižená válkou a pak jednat s Rusy, aby měl jasný přehled o tom, co se zde děje,“ myslí si ukrajinský prezident.

Ten se poté mírně rozčílil po dotazu gruzínské novinářky, když odpovídal na otázku, kdy Ukrajina povolá zpátky do Gruzie velvyslance, kterého Kyjev odvolal na začátku března. „Pro Ukrajince jsou Gruzínci jedni z nejbližších národů, jsme svědky velké podpory. Nechápu ale vládu Gruzie, která se nepřipojila k sankcím uvaleným na Rusko,“ rýpl si Zelenskyj.

Mimoto na tiskové konferenci reflektoval, že Rusko chce v okupovaných územích uspořádat referendum o připojení k Rusku. Podle Zelenského by takový krok mohl úplně zhatit jednání s Ruskem. „Naši lidé o tom musí vědět a nesmí pomáhat okupantům,“ řekl s tím, že jednání zhatí i další ruská zvěrstva v Mariupolu. Prezident rovněž uvedl, že v kontextu násilí a znásilňování nikde ruská armáda neřádila tolik jako na Ukrajině. „A doufám, že už ani nikde nebude. Bereme na sebe tíhu celého světa,“ dodal.

Kyjevský prezident míní, že se Rusové na Ukrajině chovají jako nacisti. „Oni znásilňují i malé děti, to je nacismus,“ řekl.

Zelenskyj také zmínil, že kvůli vztahům s Ruskem zřejmě bude Ukrajina po dlouhá léta ve stavu vojenské pohotovosti podobně jako Izrael. Konečně se také vyjádřil na adresu NATO. Podle něj Západ podcenil možnost ruské agrese na Ukrajině a proto si nikdy nenašel čas na jednání o přijetí Ukrajiny do Severoatlantické aliance. „Kdyby jsme byli v NATO, tak Rusko nikdy nezaútočí,“ řekl s jistotou Zelenskyj.

Na nevšední tiskové konferenci komentoval i téma jaderných zbraní. Zelenskyj věří, že pokud Vladimir Putin úplně neztratí kontakt s realitou a zdravý rozum, nukleární zbraně nepoužije.

Tagy: