Zabiju krále, křičel zadržený u Buckinghamského paláce. Následovala řízená exploze tašky

Podezřelou tašku, která ležela před Buckinghamským palácem v Londýně, nechali v úterý večer tamní policisté řízeně vybuchnout. Přímo z místa o tom informoval reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr, podle kterého muži zákona zatkli podezřelého. Podle svědků se muž na několik nocí usadil před palácem a křičel, že zabije krále. Kvůli blížící se korunovaci Karla III. platí v zemi zvýšená bezpečnostní opatření.

„Okolí Buckinghamského paláce je neprodyšně uzavřeno, kolem 20. hodiny pražského času tam policisté řízeně nechali vybuchnout podezřelou tašku a zatkli zatím neznámého muže, který pravděpodobně položil tašku před palác,“ přiblížil večer reportér Kaizr. Muž měl předtím vyhazovat z tašky různé předměty včetně nábojů do brokovnice.

Podle bezpečnostního experta Lumíra Němce šlo o běžný postup zneškodnění. Více z jeho hodnocení se dozvíte v přiloženém videu.

Jak později sdělili webu The Sun svědci, podezřelý muž se na několik dní usadil před Buckinghamským palácem a měl křičet, že se chystá zabít krále. Policisté podle webu Daily Mail uvedli, že případ nepovažují za teroristický. Podle strážců zákona se mělo jednat o ojedinělý incident.

Buckinghamský palác v Londýně je administrativním sídlem britského krále Karla III., kterého v sobotu čeká korunovace. Panovník ani jeho manželka Camilla v době incidentu v paláci nebyli. „Toto se děje jen čtyři dny před korunovací krále Karla III., policie při plánování této operace zvažuje všechny možné bezpečnostní hrozby,“ připomněl Kaizr.

ČTĚTE TAKÉ: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

„Muž byl zadržen kvůli podezření z držení útočné zbraně,“ uvedla policie v prohlášení. Podezřelý je ve vazbě, jeho tašku policisté z preventivních důvodů odpálili. „Nemáme hlášení o tom, že by někdo vystřelil, nebo o zraněných z řad policie či veřejnosti,“ dodal zástupce londýnské policie.

Karel III. bude spolu s Camillou korunován v sobotu 6. května ve Westminsterském opatství v Londýně. První korunovaci od roku 1953, kdy byla korunována Karlova matka Alžběta II., budou provázet přísná bezpečnostní opatření. Očekává se, že do Londýna přijedou davy lidí. Na akci je pozváno na 2 200 čestných hostů z 203 zemí, včetně zhruba stovky hlav států. Za Českou republiku se zúčastní prezident Petr Pavel s manželkou Evou.

Podívejte se na zajímavé dokumenty o britské královské rodině na prima+.

Tagy: