Nejprve žádost o ruku, vzápětí u davelského mostu ubodal člověka. Dostal čůčo, chlubil se

Mělo jít o jednu z nejhezčích chvil jejich životů. Na Velikonoce roku 2016 se Radek Macan dlouho těšil. Jeho přítelkyni čekalo propuštění z věznice a on jí plánoval hned její první večer na svobodě požádat o ruku. Během romantické procházky ale vytáhl nůž a chladnokrevně ubodal náhodného kolemjdoucího. Tomu, že se jen bránil, soud neuvěřil, a pár si tak mnoho společných chvil neužil. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Byla teplá jarní noc. Zamilovaný pár strávil večer v nedaleké restauraci a Radka Macana čekalo důležité vyznání. Když se svojí přítelkyní procházel po mostě přes Vltavu ve středočeské Davli, klekl si a požádal překvapenou ženu o ruku. Zaplavil ji pocit štěstí. Ten den jí právě skončil trest vězení. Konečně byla na svobodě, v náručí milovaného muže. V tu chvíli ani jeden z dvojice ještě netušil, že se jejich životy rázem obrátí naruby a ze snoubence se stane zákeřný vrah.

ČTĚTE TAKÉ: Zvlášť závažné zločiny: Vrazi důchodců aneb Stodolovi jako nejobávanější manželé Česka

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Radek Macan měl zkušeností s policejním vyšetřováním na rozdávání. Už v roce 2004 se ještě jako mladík zapletl do případu pokusu o vraždu. V jedné z pražských diskoték se totiž nepohodl s vyhazovačem a spor přerostl dokonce v bitku, kterou Macan prohrál. Naplánoval proto pomstu, ke které přemluvil své dva známé. Společně si na vyhazovače počkali s baseballovými pálkami. Dokonce jim za vraždu bodyguarda sliboval 15 000 korun. Zabít urostlého muže se jim naštěstí nepodařilo a útočníci skončili s vysokými tresty ve vězení. Samotnému Macanovi policisté prokázali přípravu útoku a „vyfasoval“ pět let za mřížemi.

Jedenáct let od rozsudku se objevil před věznicí znovu. Tentokrát ale z úplně jiného důvodu. Na Velikonoce roku 2016 čekal před branou ruzyňské káznice v Praze kvůli lásce. Seznámil se totiž se ženou, která si odpykávala trest za předchozí krádeže a právě během nejdůležitějších křesťanských svátků toho roku měla být propuštěna. Macan se chystal na návrat ženy svého srdce na svobodu opravdu důkladně. Plánoval, že ji krátce po propuštění požádá o ruku.

Žádost o ruku s krvavou tečkou

Jakmile se otevřely vstupní dveře věznice, Macan spolu se svou přítelkyní odjel do Davle. Pár plánoval strávit velikonoční víkend na chatě. Měl to být první společný večer po dlouhé době. Dvojice se ubytovala na chatě a chvíli na to vyrazila do místní restaurace, kde chtěla ženino propuštění oslavit.

Podle pozdějších výpovědí hostů restaurace i obsluhy, která měla ten večer službu oba vypili několik piv a panáků tvrdého alkoholu. Pak zamilovaný pár zaplatil útratu a vyrazil zpátky na chatu. To byla chvíle, na kterou Macan dlouho čekal. Během přecházení mostu přes Vltavu sebral všechnu odvahu, kterou v sobě měl a požádal ženu o ruku. Jenže už o několik chvil později řešila dvojice úplně jiné starosti, než by čekala.

Jen pár metrů za mostem se totiž měl zamilovaný pár potkat dvojici mužů. Podle Macana je začali obtěžovat. Ženu prý tahali za ruku, dokonce jí prý sahali pod tričko. To Macana rozzuřilo. Během potyčky se ale jen velmi těžko bránil přesile. Když později celou situaci popisoval vyšetřovatelům z oddělení vražd, tvrdil, že se jen bránil. Nechtěl prý na muže zaútočit s takovou brutalitou. Úplnou náhodou mu prý z bundy vypadl kapesní nůž a během letu se otevřel. Zní to neuvěřitelně? Ani soudkyni se později tahle verze příběhu nezdála pravděpodobná.

Macan sebral nůž a mladšího z útočníků sedmkrát bodl do břicha. Krátce na to pár z místa činu utekl a než starší z mužů přivolal pomoc, pobodaný mladík na lesní cestě vykrvácel.

Prý se jen bránil

Policisté dvojici recidivistů brzo vypátrali. Radek Macan si ale během výslechů stále trval na svém. Šlo prý jen o sebeobranu. Sedm bodných ran bylo ale pro státního zástupce pádný argument, aby Macana obžaloval z vraždy. Násilníka navíc usvědčovala elektronická komunikace, kterou po činu vedl se svými známými. Zazněly výrazy jako „sedmkrát jsem ho napálil“, „dostal čůčo“ nebo „dostanu patnáct“. Nakonec dostal Radek Macan ještě o rok a půl víc.

Podle soudkyně byla jeho rekace neadekvátní a rozsudek byl proto nekompromisní. Dostal 16,5 roku vězení. Zamilovaný pár tak spolu během Velikonoc strávil jen jedinou noc. Pak přišlo další a dlouhé odloučení.

Tagy: