Krvavý masakr Palestinců při evakuaci Gazy? Hamás útočil pod falešnou vlajkou, tvrdí Izrael

Následky izraelského útoku v Gaze (15. 10. 2023)

Otevření hraničního přechodu do Egypta

Hamás mohl v pátek zabít alespoň 70 prchajících Palestinců, většinu z toho dětí, v operaci pod falešnou vlajkou, uvedl mluvčí Izraelských obranných sil Jonathan Conricus. O incidentu dříve světová média informovala s tím, že civilisty v bezpečném koridoru zasáhl Izrael. Teroristická organizace podle izraelské armády chtěla obviněním získat mezinárodní podporu. Židovský stát podle mluvčího brzy dodá důkazy svého tvrzení.

Znepokojující zpráva o pátečním zásahu civilistů, při kterém v průběhu evakuace ze severu Gazy po bezpečném koridoru zemřelo alespoň 70 lidí a dalších 200 bylo zraněno, rychle obletěla svět. „Když se zamyslíte nad tím, kdo by mohl z těch hrozných záběrů mrtvých dětí a civilistů těžit, je to jen jedna organizace – Hamás,“ uvedl Conricus podle deníku Times of Israel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vznikne nové ohnisko terorismu. Peníze pro Palestinu Hamás vždy zneužije, míní Pospíšil

Izraelské síly prý v oblasti neútočily. „Můžeme jasně říct, že jsme se v té oblasti nepokusili nikoho zasáhnout, ani žádné civilisty. Nemyslím, že je pod úroveň Hamásu ani zabít palestinské civilisty, když budou věřit, že jim to v mezinárodní aréně pomůže a získá podporu,“ dodal Conricus s tím, že členové Hamásu jsou „podlidi“. Mluvčí očekává, že armáda v nadcházejících hodinách či dnech dodá k incidentu důkazy.

Conricus zároveň zopakoval, že Izrael záměrně neútočí na civilisty. Později však zřejmě naznačil, že ztrátám na civilním obyvatelstvu se nelze vždy vyhnout. „Zasahujeme Hamás, zasahujeme jejich infrastrukturu a aktivně lovíme jejich velitele. Když se snažíte zasáhnout živý cíl, který se může pohybovat, nemůžete plně používat postup, který minimalizuje vedlejší škody. Cíl by potom mohl zjistit, že ho zaměřujete, a mohl by uniknout,“ citovala ho stanice BBC.

Izrael zároveň dříve uvedl, že Hamás nabádá civilisty, aby neuposlechli výzvy k evakuaci severu Gazy před plánovanou pozemní operací. Podle Conricuse teroristé dokonce zablokovali konvoj civilního obyvatelstva a nenechali jej dostat se do bezpečí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Návrat pogromů a přenesení války do Evropy? Na domech židů v Německu se objevují hvězdy

Tagy:
útok Izrael evakuace Palestina Hamás děti civilisté Gaza operace pod falešnou vlajkou