Vznikne nové ohnisko terorismu. Peníze pro Palestinu Hamás vždy zneužije, míní Pospíšil

Jiří Pospíšil

Do poklidné části Palestiny na západním břehu Jordánu se po tamních volbách, ve kterých může uspět Hamás, může rozšířit současný válečný konflikt. Tak se k financování problematického území staví v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Dodal rovněž, že jakékoliv peníze, které se do oblasti pošlou, budou přímo na místě zneužity operující teroristickou organizací. S tím však nesouhlasí jeho kolega z europarlamentu Mikuláš Peksa (Piráti), který varoval, že je třeba i nadále zamezovat radikalizaci arabské komunity v geografické blízkosti válečného střetu.

Pospíšil připomněl, že podle analýz může v dosud klidných oblastech Palestiny dojít po volebním klání k razantní změně. „Poklidný západní břeh Jordánu může projít naprostou změnou, jelikož favoritem tamních voleb je právě hnutí Hamás,“ vypíchl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ozbrojenci Hamásu rozstříleli jedoucí auto. Izrael zveřejnil další záběry ukrutného teroru

„Nemalujme si celou situaci narůžovo, že tam nyní panuje klid a mír. Pod povrchem to doutná. Pokud zde skutečně mohou vyhrát teroristé ve volbách, pak se podle mě nejedná o klidné prostředí. Celá situace je analyzována odborníky i nezávislým společenstvím,“ doplnil.

Finanční podpora ze strany Evropské unie je podle Pospíšila špatným krokem. „Vidíme, že Hamás je v tomto ohledu důmyslný. Velmi se obávám, že jakékoliv peníze, které se pošlou do Palestiny, mohou být nepřímo zneužity. Takový scénář nikdy nejde vyloučit,“ pronesl europoslanec.

Problémem je podle něj také nejasný postoj napříč celou zemí a mezi různými místními komunitami. „Pokud Západní břeh Jordánu jednoznačně a tvrdě neodsoudí útok Hamásu, tak zkrátka nemá být podporován finančně, a to i ze symbolického hlediska,“ pronesl v pořadu Zprávy plus Pospíšil a připomněl i možnost zasílání humanitární pomoci v materiální podobě, tedy potravin či nejnutnějších potřeb.

S jeho názory však nesouhlasil pirátský zástupce Peksa. „Rozhodně by bylo do budoucna rozumné umírněnou část arabského světa držet na naší straně. Pokud bychom se totiž dostali do stavu, že bychom nemohli najít mezi arabskými představiteli žádné spojence, pak by byla jakákoliv politika na Blízkém východě zcela nemožná,“ upozornil.

„Pro státy jako Izrael by to byla konečná. I Izraelci totiž potřebují najít mezi těmito zeměmi nějaké spojence, jinak nemají dlouhodobě šanci přežít,“ zdůraznil Peksa.

Tagy: