Záchranář o krkonošské tragédii: Dlouho to budu mít před očima, z hlavy to nejde dostat

Dlouho budu mít před očima obrázek, který jsem viděl, svěřil se Krkonošskému deníku Jakub Novák z horské služby. Záchranář s kolegou několik hodin ohledával a zajišťoval místo krkonošské tragédie, při níž měla matka uškrtit svého tříletého syna a následně se oběsit. Novák, který se hledání účastnil od začátku, prý nepamatuje tak rozsáhlou pátrací akci.

„Nejde to z hlavy jen tak dostat. Zvlášť, když má člověk doma také děti. Je to hodně nepříjemné a smutné,“ popsal otřesený záchranář hrůzný výjev v rozhovoru pro Krkonošský deník. Místo, kde pátrací skupina nalezla mrtvá těla Jany a Adámka, ohledával a zajišťoval Novák s kolegou na žádost policie více než pět hodin.

Do akce se v průběhu několika dní zapojilo okolo 200 lidí. Matku se synem nakonec našla rojnice, v níž bylo zapojeno přibližně sto osob. „Nepamatuji zásah, kterého by se účastnilo tolik lidí. Na jeden den je to obrovské číslo. Ani při pádu lavin jich tolik nebývá,“ vysvětlil Novák. Kromě pracovníků Horské služby České republiky se do operace zapojili i jejich kolegové z Polska a čeští hasiči i policisté.

„Všichni kolegové, kteří přijeli z Krkonoš, Jizerských hor a Polska, zaslouží poděkování. Také spolupráce s ostatními složkami byla velice dobrá. Poznal jsem nové lidi, kteří své práci rozumí a chtějí ji dělat co nejlépe,“ poznamenal vděčně. Kromě zdrcujícího závěru pátrání byl pro ně náročný i jeho průběh.

Jako hledat jehlu v kupce sena

„Vývoj situace byl zvláštní tím, že nebyly žádné informace. Dlouho se nedařilo zjistit nic o výskytu pohřešované ženy a dítěte. Proto se prohledávala různá místa, kam by mohla maminka s tříletým dítětem vyrazit. Bylo to trochu hledání jehly v kupce sena,“ vylíčil Novák. „Kvůli chybějícímu sněhu jsme nemohli všude použít skútry, čtyřkolku nebo lyže, terén jsme museli prochodit,“ dodal.

S nalezením matky se synem pomohly až kamerové záznamy. Ty Janu s Adámkem zachytily v Peci pod Sněžkou ve chvíli, kdy mířili se sáňkami k lanovce. Další kamera je zaznamenala na přestupní stanici na Růžové hoře, kde matka se synem vystoupili. Odtamtud se vydali k chatě Portášky, tam už však nedorazili. „Důležitým vodítkem také bylo, že loni se v podobném čase žena pohybovala na stejném místě a nebylo pro ni neznámé,“ objasnil záchranář. Na základě těchto poznatků se v pondělí vypravilo do terénu tak velké množství lidí.

Pohřešovanou dvojici se podle Nováka podařilo najít na úplném kraji rojnice ve větším remízku zhruba ve třech čtvrtinách trasy z Růžohorek k Portáškám. „Nebylo to úplně odlehlé místo,“ doplnil. Podle zjištění CNN Prima NEWS měla žena svého syna uškrtit a následně se oběsit. Podle zatím nepotvrzených informací měla na místě zanechat dopis na rozloučenou. I kdyby se záchranáři k dvojici dostali dříve, zřejmě by jí stejně nebylo pomoci.

Tagy:
dítě smrt Polsko Krkonoše sebevražda Pec pod Sněžkou tragédie CNN Prima NEWS pátrání záchranáři Jizerské hory horská služba terén Jakub Novák Růžová hora Horská služba České republiky Portášovy Boudy