Poláci pomáhali hledat, Slováci spekulují o motivech. Zahraniční weby řeší tragédii z Krkonoš

Německá, rakouská, polská i slovenská média se hojně zabývají tragickou událostí z Krkonoš. Zatímco na Slovensku například spekulují o motivech hrůzného činu, polská strana zmiňuje zapojení tamních záchranářů do pátrání v Česku. Zároveň nabádá vlastní obyvatele, aby se v případě psychických problémů nebáli obrátit na odborníky. Vyšetřování okolností tragédie, kdy 40letá Jana zabila svého tříletého syna Adámka, stále probíhá.

Všechna média uvádějí, že celý případ odstartoval rozsáhlou pátrací akcí, která probíhala od 30. prosince loňského roku do pondělí 2. ledna. Tehdy totiž byla těla matky se synem bez známek života nalezena. „Do pátrání se zapojilo přibližně 200 lidí,“ píše například slovenský web Topky.sk. „Lesy v okolí Sněžky prohledávali záchranáři z Horské služby, čeští policisté a taky záchranáři ze skupiny GOPR,“ upozornil na zapojení Poláků tamní web Jelenia Góra Nasze Miasto. O případu krátce informovala také rakouská a německá média.

Více se tématu ale přeci jen věnují slovenské a polské weby. „Po ohledání nalezených těl došli vyšetřovatelé k závěru, že šlo o násilnou smrt,“ citoval polský web Wroclaw policejní mluvčí Hradce Králové Ivu Kormošovou. Matka zřejmě zabila svého syna a poté spáchala sebevraždu.

Server Noviny.sk celý případ přehledně shrnul. Jana byla se synem ubytovaná v penzionu v Peci pod Sněžkou. Pobyt měli zaplacený od 25. do 30. prosince. Nicméně ve středu 28. prosince se vydali na procházku, ze které se již nevrátili. Naposledy byli zachyceni na kamerách u lanovky na Růžovou horu. „Tam za sebou malý Adam táhne sáňky,“ napsal web. Pátrací akce pak měla ten nejhorší možný konec.

Pokroky v pátrání i čísla na specialisty

Polské a slovenské weby dále informují o pokrocích v pátrání a věnují se i úvahám o tom, co vedlo matku k tak hroznému činu. „Mohlo dojít ke zkratovému jednání. Žena mohla mít pocit, že je v bezvýchodné situaci a neviděla jiné řešení,“ odkazoval na slova psycholožky Lenky Čadové slovenský server tvnoviny.sk s tím, že malého Adama měl získat do výhradní péče jeho otec.

Sever Wroclaw pak na konci článku, věnujícímu se tragédii v Krkonoších, připojil i několik telefonních čísel. Pokud člověk prožívá krizi nebo se ocitl v tíživé situaci, neměl by se bát obrátit se na psychology a jiné specialisty.

Tagy: