Zdrcená babička Adámka promluvila: Jana na tom musela být zle, říká o tragédii v Krkonoších

Pozůstalí po Adámkovi a Janě neplánují pro zemřelé smuteční obřad ani poslední rozloučení. Tragický incident, kdy měla matka v Krkonoších uškrtit svého tříletého syna a následně spáchat sebevraždu, je zdrtil natolik, že událost již chtějí jen „v tichosti uzavřít“. Blesku to prozradila chlapcova babička.

„Žádný obřad nebude, manžel je na tom špatně. Chceme to v tichosti uzavřít. Tak jsme se s příbuznými domluvili,“ sdělila v slzách Janina matka Jaroslava deníku Blesk. Proč se její dcera k údajnému hrůznému činu uchýlila, si nedokáže vysvětlit. „Musela na tom být zle, když tohle udělala,“ řekla. Její pohnutky prý nedokáže pochopit ani zbytek rodiny.

Mrazivá zpráva z Krkonoš zaskočila i sousedy Janiných rodičů, kteří rodinu znají. „Jsou to velmi slušní a příjemní lidé, a teď tohle,“ kroutila nad případem hlavou jedna ze sousedek. Kvůli bolesti, s níž se musí truchlící vyrovnat, jich je ženě velmi líto. „To si člověk ani nedokáže představit, co prožívají za hrůzu. Nic horšího snad nemůže být,“ sdělila Blesku.

Smrt matky se synem nepřestávají řešit ani obyvatelé Horoměřic, kde mladá rodina žila. U vchodu jejich domu místní zapálili svíčky a na památku malému chlapci přinesli i několik plyšáků. „Mám vlastní dítě, nedokážu si představit ani její myšlenky, co ji k tomu vedly, aby o něčem takovém vůbec uvažovala, natož aby to provedla,“ uvedla na adresu Jany reportérům CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek malé obce na Praze-západ.

Pachatelé své činy většinou plánují

Janu s Adámkem zachytily v Peci pod Sněžkou kamery ve chvíli, kdy mířili se sáňkami k lanovce na Sněžku. Další kamera je zaznamenala na přestupní stanici na Růžové hoře, kde matka se synem vystoupili. Odtamtud se vydali k chatě Portášky, tam už však nedorazili. Jejich bezvládná těla objevili až záchranáři v pondělí 2. ledna. Podle zjištění CNN Prima NEWS nejprve matka svého syna uškrtila a následně spáchala sebevraždu, v případu ale zůstává mnoho nezodpovězených otázek.

K podobným deliktům ve formě rozšířených sebevražd, při nichž dotyčný zabije nejdříve někoho jiného a následně sebe, mají sklony spíše muži, vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS psychoterapeut Tibor Bečka. Nejedná se podle něj o rozšířený fenomén. Pachatelé prý v těchto případech většinou nejednají v afektu a svůj čin obvykle dopředu plánují. V té době se již u nich mohou projevit i vnější znaky jako změna v chování či komunikaci. „Otázkou je, do jaké míry se jedná o rozhodnutí racionální. Pod vlivem stresu a zátěže může být míra racionality zasažena,“ vysvětlil odborník.

Tagy: