Zapomeňte na filmy. Expert popsal možnosti kriminalistů při pátrání po Janě a Adámkovi

Rozsáhlé pátrání po 40leté Janě se synem Adámkem skončilo po několika dnech tragicky. Samotné získání kamerových záznamů, které mohou značně pomoci k nalezení pohřešovaných, je však značně komplikované. Bývalý kriminalista a bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda ve vysílání CNN Prima NEWS přiblížil, čemu musí pátrací skupiny čelit a jak hledání vůbec probíhá.

Dlouhé čtyři dny se snažili horští záchranáři v Krkonoších zavčasu vypátrat pohřešovanou matku s jejím tříletým synem. Situaci jim však komplikoval terén i fakt, že nikdo netušil, kam se žena s dítětem mohla vydat. V takových případech nejvíce pomáhají kamerové záznamy. Jenže jejich získání je mnohdy značně komplikované.

„Policie musí zjistit, kde může videozáznam sehnat. Například, kdo má na domě kameru. Následně si záznam musí vyžádat a vyhodnotit. Pokud jde o kamery v režii obce, je to rychlejší a jednodušší,“ podotkl Kazbunda. V pátrání po Janě s Adámkem pomohly dva kamerové snímky, jeden ze zařízení na obchodu a další z lanovky.

Záznamy nejsou kvalitní

„Následuje vyhodnocení toho, jakým směrem mohl pohřešovaný jít a co měl vše u sebe. Nicméně je nutné si uvědomit, že záznamy nejsou tak kvalitní, jak to vypadá ve filmech. Ne vždy jde ze záznamu určit podoby pohřešovaných nebo minimálně odhadnout, zda se o ně jedná,“ pokračoval bývalý kriminalista.

Situaci navíc může velice zkomplikovat, že nikdo netuší, co měli dotyční naposledy na sobě, zda si s sebou vzali zavazadlo nebo to, jestli zmizeli sami. „Nejvíce časově náročné je pátrání. K němu je nutné použít lidskou sílu, tedy primárně,“ zmínil Kazbunda. Do akce mohou být nasazeny také stroje, jenže v případě pátrání po Janě s Adámkem situaci komplikovalo počasí.

Akce byla zbytečná

„Může se jednat o termovizi. V tomto počasí a prostředí, kde se pátrání odehrálo, je její využití obtížné. Zabraňují tomu pokrývky sněhu na stromech a další faktory. Systém následné informace těžko vyhodnocuje, skrze stromy se špatně vidí. Proto je nutné nasadit lidskou sílu, která propátrává příslušnou oblast,“ dodal expert.

Jak je však nyní celému Česku známé, samotná několikadenní pátrací akce byla ve výsledku zbytečná. Žena se synem byli po smrti ještě předtím, než se pátrání rozjelo. Matka měla svého syna zavraždit a následně si sama vzít život. Co ji k tomuto činu vedlo, je zatím záhadou, spekuluje se však o rodinných sporech.

Tagy: