Záchranáři žádají zvýšení mezd. Zapomnělo se na nás, stávkovat jsme nemohli, stěžují si

Královéhradečtí záchranáři se obávají, že podvozky pro sanitky, které by splňovaly kategorii do 3,5 tuny, přestanou být běžně dostupné už od roku 2025.

Lékaři ze ZZS chtějí zvýšit platy

Pokud vláda zvýší mzdy lékařům v nemocnicích, měla by přidat i těm, kteří pracují pro zdravotnickou záchrannou službu, to vzkázali záchranáři ve vysílání CNN Prima NEWS. Stávkovat nemohli, a tak se na ně tak nějak zapomnělo. Pokud je dohoda nezahrne, obávají se možného odlivu zaměstnanců do nemocnic.

Jiří Růžička pracuje u Zdravotnické záchranné služby (ZZS) přes dvacet let. Vyráží k vážným dopravním nehodám, porodům i dlouhodobě nemocným pacientům. Zaskočilo ho, že vláda plánuje zvýšit platy pouze jeho kolegům v nemocnicích. „Pokud se záchranářům nepřidá a přidá se pouze v nemocnicích, tak opět dojde k tomu, že proud lékařů půjde od záchranných služeb směrem do nemocnic,“ řekl Růžička ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečný krok za miliardy korun každý rok. Ekonomové varují před výsluhami pro lékaře

„Co se týká zvýšení platů a mezd, tak jde opravdu pouze o lékaře v nemocnicích, kteří protestovali. Kdo nic nechce, bohužel nic nedostane,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Pokud bychom se připojili k protestu, tak by to teoreticky znamenalo, že někam nepřijede sanitka a to přece v žádným případě nejde,“ podotkl Růžička.

Podle lékaře ZZS Robina Šína by neměli dostat přidáno pouze lékaři ZZS, ale i operátoři na dispečinku a řidiči sanitek. „Záchranář v terénu dělá de facto tu samou práci jako na urgentním přijmu. Možná jsme trochu spoléhali na to, že se na nás nezapomene,“ řekl Šín.

Ale jak to tak vypadá, kdo se neozve, tomu platy zvýšeny nebudou. „My jsme splnili všechny požadavky odborářů, lékařských odborů, odborového klubu a České lékařské komory,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Naše situace jako příspěvkových organizací je velice podobná jako u lékařů v nemocnicích. Všichni účastníci toho jednání měli prioritní cíl, a to bylo uzavřít dohodu s nemocničními lékaři a zajistit provoz v nemocnicích,“ řekl prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky Marek Slabý.

Záchranáři teď spoléhají na Asociaci zdravotnických záchranných služeb a také své odbory. Doufají, že se za ně tyto instituce postaví a vyjednají jim lepší podmínky. Zvýšení platů by uvítali i zdravotní sestry a praktičtí lékaři. To ale podle Válka zatím není na pořadu dne.

Tagy: