Místo pětek slovní hodnocení? Dává mi to smysl. Motivace známkou je mýtus, říká ředitel školy

Známkování by mohlo nahradit slovní hodnocení. (Ilustrační foto)

K VĚCI, Petr Hopfinger - 18.10. v 12:30

Slovní hodnocení brzy zřejmě nahradí známkování. Zatímco někteří učitelé a rodiče se proti tomuto návrhu ministerstva školství bouří, ředitel soukromé základní školy VIA BEROUN Tomáš Hopfinger ho vítá. Argumenty, že známky žáky motivují k lepším výkonům, podle něj neobstojí a jsou pouze mýtem. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Zrušení známek v prvních dvou ročnících prvního stupně základních škol je na spadnutí. Vláda začátkem října zaujala kladné stanovisko k poslaneckému návrhu novely školského zákona, který má mimo jiné měnit i hodnocení žáků. Prvňáci a druháci budou od učitelů dostávat zpětnou vazbu pomocí slovního hodnocení. Změna by se měla zavádět postupně od září roku 2027.

ČTĚTE TAKÉ: Reformy školství? Nelze vyrvat strom z kořenů, zní z SPD. Bez omlazení zahyne, namítá Zajíčková

„Dává mi to smysl,“ okomentoval návrh ředitel Tomáš Hopfinger, ředitel soukromé základní školy VIA BEROUN, který se problematikou školního hodnocení dlouhodobě zabývá. Známky vnímá jako pouhá subjektivní hodnocení jednoho učitele.

„Nedá se vyhodnotit, co vám říká dvojka. Paní učitelka si myslí, že by to mohlo být trochu lepší, ale zase to není trojka,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS. Pro žáky proto může být hodnocení pomocí známek matoucí a nejasné.

Rodiče často argumentují, že absence známek může vést k úpadku motivace dětí. To však ředitel berounské základky odmítá. Zejména na prvním stupni by měli učitelé i rodiče klást důraz na pozitivní motivaci dětí. „Pokud je dítě motivované špatnou známkou, je někde chyba. Zvlášť u nejmladších dětí,“ namítl Hopfinger.

Žáci by podle něj měli být motivováni především smysluplností probíraného učiva. Známka by pak měla sloužit pouze jako zpětná vazba, která odráží, jak se jim osvojení probírané látky daří.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zemětřesení na pražské AVU. Odstoupila rektorka, kritizovali ji Knížák, Hřebejk či Svěrák

Tagy: