Začíná Recyklační víkend. Nabídnout starý elektrospotřebič do sbírek Národního technického muzea můžete i vy

Startuje takzvaný „Recyklační víkend“. V rámci projektu, který pořádá Národní technické muzeum společně s kolektivním systémem Elektrowin, má veřejnost možnost nabídnout staré a vysloužilé elektrospotřebiče do sbírek muzea. Stačí se obrátit na kurátory Národního technického muzea a zástupce Elektrowinu prostřednictvím online chatu na facebookové stránce NTM. K dispozici budou v pátek 22. a v sobotu 23. října 2020 vždy od 9.30 do 12.30 a od 13.30 do 16.30.

„Každému, kdo se na chat přihlásí a nabídne svůj vysloužilý spotřebič, bude vystaven kupón na slevu na základní nesnížené vstupné do NTM ve výši 150,- Kč s platností do 31. 10. 2022,“ říká Lucie Střechová, kurátorka NTM sbírek Technika v domácnosti a textilní průmysl s tím, že letošní novinkou je internetová online výstava, která zájemcům představí zajímavosti a podrobnosti spojené s tématem Recyklačních víkendů.

Na příkladech akvizic získaných v rámci výběrového programu seznámí výstava s tím, jakým způsobem kurátor vybírá předměty k rozšíření sbírky, i jaký je jejich další příběh v muzeu. „Za zvláštní pozornost pak stojí fotoreportáž z konzervačního ošetření vysavače značky Elektrostar z roku 1931, které před jeho uložením do depozitáře proběhlo v našich dílnách. Výstava také vysvětlí, proč má smysl předměty ekologicky likvidovat a jaké suroviny je z nich možné získat,“ doplňuje Lucie Střechová.

Pokud se spotřebič do sbírek NTM hodit nebude, zástupci Elektrowinu rádi poradí, jak s ním dále ekologicky naložit. Vysvětlí proč dát spotřebič k recyklaci a jak budou suroviny z přístroje dále využity, nebo poradí, kde se nachází nejbližší sběrný kontejner. V případě, že bude předmět vybrán do sbírek NTM, bude uzavřena jednoduchá darovací smlouva, na jejímž základě získá dárce dvě čestné vstupenky do NTM. Navíc prvních 5 účastníků, kteří nabídnou takovýto elektrospotřebič, získá od kolektivního systému ELEKTROWIN poukázku v hodnotě 500 Kč na nákup spotřebního zboží.

Informace a internetová výstava najdete na: www.recyklacnivikend.cz a www.ntm.cz