Začíná zimní čas, lidé si v noci o hodinu přispí. Jak změna ovlivní dopravu?

V noci na neděli se změní čas.

Začíná zimní čas, lidé si v noci o hodinu přispí

V noci na neděli skončí letní čas. Ve 3:00 se hodiny posunou zpátky na 2:00, noc tak bude o delší. Začne standardní středoevropský čas (SEČ), pro který se vžilo označení zimní. Platit bude následujících pět měsíců, tedy do poslední březnové neděle příštího roku.

Lidé cestující v noci na neděli veřejnou dálkovou dopravou budou na cestě o hodinu déle. Noční vlaky a autobusy totiž ve stanicích vyčkají na odjezd podle středoevropského času. Týkat se to bude například několika dálkových vlaků Českých drah (ČD) a jejich partnerů. Regionálních vlaků ČD se hodinové čekání nedotkne, protože v době přechodu na nový čas nejedou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

Podle plánu Evropské komise mělo povinné střídání času skončit v celé Evropské unii loni. Členské státy se ale nedohodly, který čas bude platit trvale. Česká vláda tak předloni schválila nařízení, podle kterého se bude čas měnit i v dalších pěti letech.

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v době energetické krize na konci 70. let minulého století. Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců.

Původně se letní čas zavedl kvůli úsporám energie, které jsou ale nyní zanedbatelné. Odborníci naopak upozorňují, že převažují negativní důsledky na lidské zdraví.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak ušetřit a vyzrát na ceny v obchodech? Nemějte velké oči, radí ekonomové

Tagy: