Žádat Německo o pomoc není třeba, vzkazuje přeplněným nemocnicím Blatný

Jan Blatný

Ministr zdravotnictví o pokynu neočkovat

Pomoc ze zahraničí české nemocnice nepotřebují. Tak reagoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na apel nemocnic z Karlovarského kraje, které jsou na hraně svých kapacit a potřebovaly by podle svých slov pomoc s covid pacienty od sousedních nemocnic z Německa. Podle ministra stačí, když se pacienti převezou v rámci České republiky.

„S panem hejtmanem (Petrem Kulhánkem – pozn. red.) jsem mluvil v pátek. Převoz pacientů mezi regiony ČR probíhá pomocí Národního dispečinku lůžkové péče a například v pátek byli převezeni dva pacienti z Karlovarského kraje do jiných krajů. Není třeba zahraniční pomoci a pan hejtman to ví,“ napsal CNN Prima NEWS Blatný.

To, že by nemocnice v Chebu a Karlových Varech potřebovaly pomoct, CNN Prima NEWS potvrdil mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. „Situace v posledním týdnu je na hraně kapacit. Pomohla by redistribuce pacientů do německých zdravotních zařízení,“ uvedl mluvčí.

Německo už České republice nabídlo svoji pomoc letos na podzim, kdy byly kapacity také téměř vyčerpané. Počet odhalených nákaz během jednoho dne se přitom tehdy pohyboval kolem 10tisícové hranice. V posledních dnech se počty nově pozitivních pohybovaly i přes 17 tisíc denně.

Kapacity nemocničních zařízení má plné i Královéhradecký kraj. Podle ministra zdravotnictví Blatného je největším problémem, že v nemocnicích chybí personál.

Tagy: