Žádná debata a osobní útoky. Experti popsali, jak by vypadal souboj Trumpa a Harrisové

Bidenův nástupce ve volbách proti Trumpovi není jasný, nejvíce šancí má však Kamala Harrisová.

Martin Weiss, Jan Macháček

Odstoupení amerického prezidenta Joea Bidena z klání o Bílý dům zcela jistě ovlivní podobu kampaně Donalda Trumpa, shodli se komentátoři Martin Weiss a Jan Macháček ve vysílání CNN Prima NEWS. Stejně tomu bude i u demokratů. Kdyby proti Trumpovi postavili Kamalu Harrisovou, což je zatím pravděpodobné, zřejmě by upustili od debaty s přísnými pravidly, která proběhla koncem července. Uvolněnější koncept by totiž ukázal Trumpa v horším světle, tvrdí Macháček.

Macháček míní, že pokud by Harrisová kandidovala, k žádné přímé televizní debatě mezi ní a Trumpem nedojde. Minimálně ne k takové, která by odpovídala červnovému modelu. Ten měl totiž velmi přísná pravidla.

ČTĚTE TAKÉ: Bidena zbožňuji, bez něj nemají demokraté šanci, míní zpěvačka Cher. Smutní i Streisandová

Biden i Trump mimo jiné dostali na své odpovědi stejný striktní čas a pokud ho překročili, vypnul se jim mikrofon. Ve studiu CNN v Atlantě navíc chybělo publikum. „S tím už demokraté nebudou souhlasit, protože by jim více vyhovovala debata živější, kde by Trump překřikoval, ještě ke všemu, ženu. Troufnu si tvrdit, že možná nakonec žádná debata nebude,“ spekuloval Macháček.

Oba komentátoři se shodli, že Bidenovo rozhodnutí otřese i kampaní Donalda Trumpa. „Jeden z jeho hlavních argumentů měl být, jak strašný je Joe Biden prezident a jak zemi poškodil,“ uvedl Macháček. Ačkoliv pro něj bude stávající prezident i nadále tématem, pozornost obrátí na to, že Kamala Harrisová s Bidenem velmi úzce spolupracovala.

Weiss v souvislosti s tím upozornil na video, které Trump zveřejnil na sociálních sítích několik desítek minut poté, co Biden odstoupil. Klip podle něj „útočil na Kamalu Harrisovou“. „Mimo jiné po té linii, že celou dobu věděla, jak na tom Biden je,“ namítl komentátor.

Zatímco hlavní linka potenciální kampaně Harrisové je podle Macháčka jasná – poveze se na vlně anti-Trump, exprezident se bude muset soustředit na to, kam chce dámská kandidátka z pohledu republikánů Ameriku vést. „Z osobních invektiv se musí připravit na to, že kampaň bude více ideologická, výrazně o konkrétních věcech,“ řekl expert.

Hlavními tématy budou podle Weisse především inflace nebo migrace. „Otázkou je, jak moc to bude Američany zajímat. Ve volbách se lidé vždy orientují spíše na budoucnost a co bylo, to prostě bylo,“ dodal.

Prezident Joe Biden pod tlakem kolegů z Demokratické strany necelé čtyři měsíce před volbami vzdal svou kandidaturu a podpořil v boji o Bílý dům právě svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Ta je nyní blízko nominaci na prezidentku, během několika hodin se za ni postavili demokraté z celých USA včetně některých politiků, kteří byli sami uváděni jako potenciální kandidáti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Biden měl i přes své problémy větší šance než Harrisová, míní expert. Očekává ostrého Trumpa

Tagy: