Na odklad školy už většina dětí zřejmě nedosáhne. Zrušme i známkování, radí Berkovcová

Jana Berkovcová (ANO), vlevo, s Renatou Zajíčkovou (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS

Poslankyně o odkladech ve škole

Omezení odkladů školní docházky je důležitý a nutný krok, shodli se při debatě o připravované novele školského zákona poslankyně Jana Berkovcová (ANO) a Renáta Zajíčková (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS. „Dítě zbytečně nestráví rok v mateřské školce, nezbrzdí se jeho vývoj a bude se moci rozvíjet adekvátně ke svým potřebám,“ řekla Zajíčková. Podle Berkovcové by školáci neměli být v první a druhé třídě známkováni. Bude-li novela schválena, platit začne už v příštím roce.

Berkovcová se domnívá, že jsou posledních 20 let odklady školní docházky často zneužívané. „Čtvrtina populačního ročníku dětí, které mají nastoupit do první třídy, si žádá o odklad. Rodiče často obíhají pedagogicko-psychologické poradny, aby získali potvrzení o tzv. školní nezralosti a děti potom zůstávají zbytečně sedět v mateřských školách,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se bezpečně chovat na internetu? Žáky učí interaktivní hra, z pozice oběti i agresora

Zajíčková svou kolegyni doplnila, že odkladům nahrává sám systém, který je potřeba změnit. Odklady by novela nicméně nezrušila úplně – o zralosti by už ale nerozhodovala pedagogicko-psychologická poradna, ale lékař, specialista nebo klinický psycholog. „Pokud dítě odklad dostane, bude pro něj vytvořen plán pedagogické podpory neboli individuální vzdělávací plán, který bude plnit v mateřské školce, popřípadě v přípravné třídě,“ upřesnila Zajíčková.

Omezení počtu odkladů má podle poslankyň řadu benefitů. „Nejdůležitějším přínosem je to, že dítě nebude zbytečně rok trávit v mateřské školce, nebude se brzdit jeho vývoj a bude se moci rozvíjet adekvátně ke svým potřebám. Druhým vedlejším efektem jsou finance,“ pronesla Zajíčková. Mladí prý nestráví tolik času svého života ve vzdělávacím systému a uvolní se místa i těm dětem, které čekají na místa ve školkách.

Novela zákona by dětem navíc měla nástup do školy usnadnit. „V první a druhé třídě je naprosto adekvátní, aby děti nebyly známkovány a aby se zkrátka učily číst, psát, počítat. Není naopak vhodné, aby se rodiče dokonce stresovali z toho, že jejich dítě dokonce snad propadne. I toto už nebude možné,“ informovala Berkovcová.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Šikana, perverzní praktiky a manipulativní učitelé. Škola na západě Čech hledá novou ředitelku

Tagy: