Jak se bezpečně chovat na internetu? Žáky učí interaktivní hra, z pozice oběti i agresora

Počet dětí, které mají vážné problémy související s používáním internetu, se podle dat Linky bezpečí za posledních pět let více než zdvojnásobil. Typicky jde o kyberšikanu, vydírání nebo různé formy závislosti související s používáním chytrých zařízení. Děti a dospívající přitom často netuší, jak se mají v takových případech chovat, čímž jsou vůči agresorům bezbranní. I proto se výuka bezpečného chování na internetu stala součástí osnov mnoha škol. Česká technologická společnost ANECT nyní pro základní školy ve spolupráci s Linkou bezpečí vyvinula školení internetové bezpečnosti Clashing EDU, které žákům celou problematiku představuje interaktivní a hravou formou. Umožňuje jim vyzkoušet si správné reakce v jednotlivých rizikových situacích.

„Dnešní děti a dospívající se v on-line světě pohybují stejně přirozeně jako v tom fyzickém. Zároveň si ale dostatečně neuvědomují jednotlivá rizika, která jsou s on-line životem spjatá,“ upozornila v dokumentu, jenž má redakce k dispozici, vedoucí odborných služeb Linky bezpečí Kateřina Lišková.

ČTĚTE TAKÉ: Riziko kyberšikany s nástupem do školy roste. Jak chránit své dítě a na co si dát pozor?

Uvedla, že je to částečně proto, že rodiče těchto dětí vyrůstali ještě ve světě bez neustálého připojení k internetu. „A tak je pro ně samotné těžké si představit, co jejich dětem hrozí. Stejně jako naučit je, jak se v těchto situacích správně chovat,“ doplnila.

Žáci si vyzkouší roli obránce i agresora

Nová hra Clashing EDU umožňuje žákům vyzkoušet si celou řadu situací a obranných reakcí, a to při setkání se třemi zápornými postavami: se zlomyslným spolužákem, démonem způsobujícím závislosti a dospělým agresorem.

Děj jednotlivých her se odehrává v různých prostředích, ať jde o školu, domácí počítač nebo například konverzaci přes telefon. Žáci se ve hře díky variabilitě reakcí učí poskládat pomyslnou pevnost správných návyků a obranných reakcí.

Vyzkoušet si mohou hru proti počítači nebo soutěžit proti sobě navzájem, přičemž si mohou zkusit nejen roli obránce, ale také roli útočníka. „To do hry na jedné straně vnáší soutěživost, která žáky vtáhne do hry, na druhé straně jim role útočníka umožní lépe pochopit, jak se predátoři na internetu chovají: proč tak jednají a jak málo jim někdy stačí, aby mohli začít svoji oběť vydírat,“ vysvětlil Petr Mojžíš, poradce pro kybernetickou bezpečnost společnosti ANECT, který se na vývoji hry podílel.

Možnost vyzkoušet si obě polohy spolu s tím, že hra umožňuje pořádat ve třídě nebo škole také soutěžní turnaje, jsou podle reakcí žáků, kteří už si hru vyzkoušeli, tím největším přínosem. Děti jsou také často překvapeny, kolik toho nevěděly a na co všechno si musí dávat pozor.

„Když jsme se žáků ptali, co si ze hry zapamatovali nejvíce, nejčastěji padaly odpovědi ohledně bezpečného hesla nebo nesdílení osobních informací včetně intimních fotografií. To je myslím velmi důležité, protože mladí si rizika spojená s pořizováním nebo dokonce posíláním těchto fotografií často neuvědomují,“ podotkl Mojžíš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šikana, perverzní praktiky a manipulativní učitelé. Škola na západě Čech hledá novou ředitelku

Zároveň dodal, že část žáků si také uvědomila, že není dobré přijímat všechny výzvy, které se objeví na sociálních sítích, protože řada z nich může být velmi nebezpečná.

Hra je školám k dispozici zdarma

Clashing EDU dosud aktivně využívá jen jedenáct škol v Česku. Mezi nimi například také Základní a mateřská škola Proseč u Skutče na Pardubicku nebo Základní škola Votice na Benešovsku.

„S tématem bezpečnosti na internetu pracujeme ve škole dlouhodobě. Vždy je ale dobré, když si žáci mohou téma ‚osahat‘ sami interaktivní formou, třeba pomocí turnajů. Navíc oceňuji, že jednotlivé herní kartičky jsou doprovázené textovým popisem – žáky to nutí číst a více o problematice přemýšlet,“ hodnotil Samuel Mészáros, který v Proseči u Skutče učí informatiku.

Zapojení žáků oceňuje také Jana Slabá Janoutová ze Základní školy Votice. „S žáky jsme například v rámci hry diskutovali o tom, zda by mi poslali svoji fotku v plavkách, pokud bych je o to poprosila. Ukázalo se, že hodně žáků by to udělalo. Jednoduše proto, že mě znají a důvěřují mi. Tato situace nám posloužila jako východisko do diskuze o rizicích sdílení fotek, ať už je posílám komukoli,“ uvedla.

Clashing EDU vychází ze speciálního dějiště určeného dětem v rámci širší vzdělávací herní platformy Clashing. Ta je určená především zaměstnancům firem, kteří se v ní, podobně jako žáci, učí zásadám bezpečného pohybu na internetu a práce v digitálním prostředí.

Jednotlivé školy mají možnost získat hru Clashing EDU zdarma přes firmy, které už vzdělávací platformu využívají – právě pro školení firemní bezpečnosti byl projekt primárně vytvořen. Pokud s žádnou spřátelenou firmou školy nespolupracují, mohou se obrátit přímo na společnost ANECT, která jim může doporučit vhodného partnera z konkrétního regionu. Vždy se cesta k tomu, aby škola mohla hru využít, najde.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Stav zabezpečení škol je tristní, tvrdí experti. Po útoku na FF se hodně mluvilo, ale výsledky žádné

Tagy:
škola společnost vzdělávání hry nebezpečí oběť sociální síť základní škola děti šikana sociální problémy Česko agresor obtěžování kyberšikana Linka bezpečí Internet online hra produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas výpočetní a informační technologie Proseč