Šikana, perverzní praktiky a manipulativní učitelé. Škola na západě Čech hledá novou ředitelku

Ve škole na Plzeňsku mělo dojít k několika případům šikany.

Šikana ve škole v Blovicích

Rada města v západočeských Blovicích stále hledá náhradu za odvolanou ředitelku místní základní školy. Radní ji odstavili v dubnu v reakci na nátlak rodičů žáků. Vše odstartoval případ, kdy žáci měli nutit třináctiletou spolužačku k mimořádně perverzním praktikám. Na psychickém nátlaku na žáky se podle některých svědků měli podílet i samotní učitelé.

Město Blovice jako zřizovatel školy pověřilo vedením instituce dočasnou ředitelku a to až do té doby, než se z konkurzu vybere nová. „Přihlášky na vedoucí pozici mají být předloženy do 11. října s tím, že 14. října poprvé zasedá hodnotící komise,“ upřesnil místostarosta Michal Hodek (BEZPP). Bližší detaily k výběrovému řízení nikdo z radních nechtěl komentovat.

ČTĚTE DÁLE: Hrůzný incident v Jihlavě – Opilý muž měl znásilnit sedmiletou dívku, vylákal ji na záchody

Podle oslovených zaměstnanců školy se situace v novém školním roce výrazně zklidnila. „Myslím, že se to hodně vylepšilo. Je to určitě velká změna k dobrému,“ uvedl jeden z pracovníků pod příslibem anonymity pro CNN Prima NEWS.

Zlepšení si pochvalují i rodiče žáků. „Cítím, že se situace na škole mezi žáky a pedagogy zklidnila,“ nechala se slyšet jedna z dotázaných maminek. „Situace je ve škole stabilní. Samozřejmě je to za účasti i nás jako zřizovatele,“ dodal místostarosta Hodek.

Pokud se přihlásí nový ředitel a rada města ho schválí, může začít svou funkci vykonávat už od ledna příštího roku.

Šikana se provalila v únoru

Na problematické poměry a rozšířenou šikanu ve škole upozornily média rodiče žáků v únoru letošního roku. „Dcera byla šikanována spolužáky. Celá věc se řešila i se školní psycholožkou. Byla to opravdu těžká šikana, protože dceru vydírali i psychicky. Nikdo to ale neřešil,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS matka dívky.

Spolužáci ji údajně ponižovali, fyzicky napadali, ale také nutili k perverzním praktikám. „Prý tu malou holčičku vydírali, aby se vykakala do koše. Vědělo se to, ale mezi spolužáky se to neřešilo,“ uvedla jedna z bývalých školaček.

Škola podle některých rodičů na případy šikany reagovala pomalu a laxně. Situaci musela během března řešit Česká školní inspekce ve spolupráci s policií.

Inspekce následně potvrdila pochybení školy a členům městské rady v Blovicích došla trpělivost. Vyslyšeli i volání rodičů žáků, kteří sepsali petici a požadovali odvolání ředitelky. „Cílem petice je odvolat vedení školy. K dnešku máme skoro 300 podpisů,“ vysvětlil v březnu pro CNN Prima NEWS její spoluautor Martin Truhlář. Podle otce žáků navštěvujících zařízení manipulovala učitelka na příkaz ředitelky děti, aby nevěřily tomu, co tvrdí jejich naštvaní rodiče.

Ředitelka byla ještě na jaře radou města odvolána. „Rada města se rozhodla k odvolání ředitelky základní školy z důvodu závažného porušení nebo neplnění právních povinností,“ uvedl v dubnu jeden z radních Robert Zelenka (Žijeme Blovice). Nyní škola vyhlíží příchod nového ředitele.

Tagy: