Čeká nás ekonomická katastrofa. Fiala pokračuje ve šlépějích Babiše, tepe vládu Tlustý

Bývalý vlivný člen ODS Vlastimil Tlustý současnou ODS ostře kritizuje

K věci (512)

Vláda svou neschopnost omlouvá válkou na Ukrajině, kritizoval v pořadu K věci exministr financí a bývalá vlivná tvář ODS Vlastimil Tlustý. Koalice podle něj nemyslí na občany, a Česko tak čeká ekonomická katastrofa. Premiér země Petr Fiala navíc pokračuje v zadlužování jako jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO), dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vláda podle Tlustého veškerý nepříznivý vývoj v České republice svádí na válku na Ukrajině. „Snaží se zakrýt, že se na tom (krizi, pozn. red.) významnou měrou podílí, a to svou chabou nečinností,“ pustil se do Fialova kabinetu bývalý ministr financí.

Česká republika nemá podle něj dobré vyhlídky. „Považuji za téměř jasné, že nás čeká ekonomická katastrofa. Ta teprve začíná,“ varoval dále. Jako příklad uvedl vysoké zálohy na energie i růst cen pohonných hmot. „Vše se bude prohlubovat, budou veliké potíže,“ pokračoval bývalý ministr financí Tlustý. S vysokou inflací se tuzemsko potýkalo už před válkou, a to i kvůli koronavirové krizi.

Těžko se shodnout

Tlustý také připustil, že najít shodu mezi pěti stranami (ODS, TOP 09, KUD-ČSL, Piráti a STAN) je obtížné. Za doby jeho vládnutí se totiž musely shodnout tři vládnoucí strany a ani to prý mnohdy nebylo jednoduché. Domnívá se, že ani nejsilnější strana koalice neví, jakou stranu spektra zastává.

„Rozdává další peníze, přidává penzistům a neví kde šetřit. Dnešní ODS je Fialova, ale i fialová, jednorázové dávky jsou čistě levicová záležitost. Vláda jde spíše doleva,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kabinet i od současné opozice schytává kritiku za to, že přispívá uprchlíkům z Ukrajiny a nemyslí na české občany. Příspěvky podle Tlustého vedou k dalšímu zadlužení. „Dluh státního rozpočtu se jeví katastrofálně, i když vysoká inflace je i dílo Babišovy vlády. Fiala ale pokračuje, a proto máme vysokou inflaci,“ podotkl dále.

Kabinet podle bývalého ministra spoléhá na Evropskou unii. Ta však nesehrává pozitivní roli ve válce, protože na Ukrajině vytvořila očekávání, které se nenaplňuje. „Buď zůstaneme poslušní Bruselu a pak za to občané budou draze platit vysokou inflací, nebo česká vláda přehodnotí priority,“ dodal.

Tagy: