Záhada úmrtního listu královny. Dokazuje odtrženost Harryho od královské rodiny

Skotský Národní archiv ve čtvrtek zveřejnil úmrtní list britské královny Alžběty II. Z něj vyplývá, že na letním sídle Balmoral zemřela 8. září na stáří v 15:10 místního času. Ostrovní média ovšem upozorňují, že princ Harry se dozvěděl o smrti své babičky až s tříhodinovým zpožděním.

Jen několik hodin před úmrtím královny lékaři vyjádřili vážné obavy o její zdraví. A tak se do skotského Balmoralu začala sjíždět královská rodina, aby s Alžbětou II. strávila její poslední chvíle.

Když přicházely nedobré zprávy, byl zrovna princ Harry v Londýně spolu s manželkou Meghan v rámci svého miniturné po Velké Británii a Německu. O úmrtí se pak doslechl jen o pět minut dříve než veřejnost prostřednictvím prohlášení Buckinghamského paláce, tedy v 18:25 britského času. Podle britského deníku Mirror to vede k zamyšlení, proč se o smutné novince dozvěděl tak pozdě.

Události 8. září se odehrály následovně:

Současný král Karel III. byl na zámku ve Skotsku spolu s chotí Camillou i princeznou Anne od brzkého odpoledne. Těsně po 13:30 toho dne bylo oznámeno, že princ Andrew, princ Edward a hraběnka z Wessexu míří na Balmoral.

Na palubě letadla Královského letectva (RAF) nechyběl ani princ William. Původně ho měl doprovázet i bratr Harry, ovšem odlet s RAF zhatily dohady o tom, jestli je vhodné, aby s sebou vévoda ze Sussexu vzal Meghan. Let z Northoltu ve 14:39 nakonec nestihl.

Do Aberdeenu odcestoval v 17:35 bez manželky z letiště Luton, aniž by věděl, že je už Alžběta II. po smrti. Zatímco například nová premiérka Velké Británie Liz Trussová byla o úmrtí informována už v 16:30. O chvíli později už byli William a spol. na zámku.

Princ Harry se nakonec na Balmoral dostal až kolem 20. hodiny. V pátek 9. září byl pak prvním členem královské rodiny, který letní sídlo opustil. Letadlo společnosti British Airways opustilo Aberdeen v 8:30.

Tagy: