Zahradil ostře do vlastních řad: ODS hrozí zánik. Ničí mě, že se o komunikaci stará „lampasák“

To, co dělá ODS uvnitř koalice Spolu, je charita vůči TOP 09 a lidovcům. Bez občanských demokratů by se zmíněné strany do europarlamentu ani nedostaly, řekl nyní již bývalý europoslanec Jan Zahradil (ODS) v podcastu Chuť moci moderátora a komentátora Thomase Kulidakise. Kritikou nešetřil ani vládní pětikoalici – podle něj kabinet neumí lidem vysvětlit, co vůbec dělá a proč to dělá. Rovněž se pustil do koordinátora strategické komunikace Otakara Foltýna. „Proč to má dělat – s prominutím – ‚lampasák‘?“ ptal se.

Zahradil už dříve kritizoval rozhodnutí ODS kandidovat do evropských voleb v rámci koalice Spolu. Sám se totiž domnívá, že spíš šlo o výpomoc pro TOP 09 a KDU-ČSL, na které ale jeho mateřská strana tratila. „Ztráta jednoho mandátu, když bych použil terminologii dnes již klasika, se dá minimálně označit za nevýhru. Tato charita v rámci koalice Spolu mi přijde zbytečná,“ řekl v podcastu Chuť moci s tím, že ODS hrozí zánik a zapomenutí uvnitř značky Spolu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Orbánova víza? Jen ho chcete sestřelit, zlobila se Konečná. Čtěte zprávy tajných služeb, namítl Pospíšil

Jedním z hlavních důvodů pro zmiňovanou „nevýhru“ je podle jeho slov špatná komunikace, kdy vláda není schopna vysvětlit širokým masám, co dělá, proč to dělá a jaké to bude mít krátkodobé a dlouhodobé účinky. „Když se budete jenom chválit a budete říkat, že to děláte dobře a skvěle – a ve skutečnosti tomu reálné dopady, které lidé pocítí na svoji vlastní kůži, nebudou odpovídat – tak důvěru prostě ztratíte a budete těžko získávat zpátky,“ pokračoval Zahradil.

Osobně ho rozčiluje i vládní agenda boje s dezinformacemi, kterou převzal koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn. „Celá tahle vládní agenda takzvaného boje s dezinformacemi, nebo jak se tomu říká, mě opravdu ničí. Že jsme vystaveni nějakým strašným útokům nepřátelské propagandy a východních tajných služeb, kterým hloupý občan neumí čelit? Neumí si to rozklíčovat? Takže musí být z vládní úrovně poučen a informován?“ pokračoval nyní již bývalý europoslanec.

„V dobách, kdy my ještě nejsme v žádném otevřeném konfliktu, ano, je tady válka na Ukrajině, ale my nejsme její přímou součástí. V dobách, kdy tady pořád ještě panuje civilní řízení obrany, kdy armáda je podřízená a měla by být podřízená civilnímu řízení, si vláda vybere ke koordinaci toho takzvaného boje s dezinformacemi profesionálního vojáka. Co to je za signál? Proč to má dělat – s prominutím – ‚lampasák‘?“ položil si otázku v podcastu.

Rovněž se vyjádřil k nadcházejícím sněmovním volbám, které nejspíše ve velkém zamíchají s kartami na domácí politické scéně. Za sebe nevěří, že se bude opakovat stejný výsledek jako při posledním hlasování. Zmínil mimo jiné možný scénář, ve kterém se „ODS pochlapí“ a bude po výhře s hnutím ANO jednat o koaliční vládě.

„Přestane se nechat zastrašovat nějakými těmi mediálními útoky nebo vydírat TOPkou a začne vyjednávat s Andrejem Babišem o společné vládě. A třeba to dopadne, že taková vláda vznikne,“ podotkl s tím, že by to považoval za docela dobré řešení. „Spousta kolegů mi za to nadává, že jim kazím toho antibabiše, na kterém si postavili veškerou politickou komunikaci, což je mimochodem taky chyba,“ poznamenal.

Nelíbí se mu totiž výsledek, ve kterém by ODS případně skončila v opozici, protože by si tím svázala ruce. „A hlavně by to dříve nebo později vedlo k té formální fúzi, tedy ke spojení tří subjektů pod značkou Spolu. A že by opravdu značka ODS zanikla, což bych si nepřál,“ nechal se slyšet.

Škodíš ODS, vzkázal mu Topolánek

Za své názory už Zahradil několikrát dostal „pohlavek“ od svých stranických kolegů. Letitý poslanec Marek Benda (ODS) například uvedl, že například Zahradilova návštěva volebního štábu Motoristů sobě a Přísahy poškodila jméno občanských demokratů. Ačkoliv odsoudil jeho výlet do konkurenčního politického tábora, na vyloučení ze strany to podle něj ještě není.

O něco ostřejší byl bývalý premiér Mirek Topolánek. „Říkat si můžeš, co chceš. Taky to tak mám. Nejsem ale členem ODS. Netvař se, že za ni hovoříš. Možná škodí Pavel Novotný, ale ty škodíš určitě,“ sepsul Zahradila na sociálních sítích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Státní zástupce navrhne pro primátora Chomutova Hrabáče vazbu. Babiš chce jeho konec v ANO.

Tagy: