Konečná: Orbánova víza? Jen ho chcete sestřelit. Čtěte zprávy tajných služeb, namítl Pospíšil

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) a bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09)

360° (219)

Evropští politici podle europoslankyně Kateřiny Konečné hledají důvod k „sestřelení“ maďarského premiéra Viktora Orbána. Předsedkyně KSČM v pořadu 360° na CNN Prima NEWS pronesla, že Maďarsko projektem „národní karty“, který zjednodušuje vstup Rusů do Schengenu, neporušilo žádné závažné předpisy. Bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) jí však upozornil na varování o ruském vlivu v EU a doporučil jí, aby si přečetla zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS).

Maďarské úřady usnadnily od července ruským a běloruským občanům přístup na pracovní trh v zemi, a to za pomoci jakési „národní karty“. Ta jim mimo jiné zprostředkovává i prostor po celém Schengenském prostoru. Výzvu ke zvážení celé situace ze strany EU považuje Konečná za absurdní.

K TÉMATU: Ultimátum pro Bartoše. Pokud digitalizace nebude fungovat, měl by rezignovat, říká Skopeček

„Maďarsko neporušilo žádné závazné předpisy. Navíc na území evropských států dnes žijí tisíce Rusů, další tisíce cestují po těchto zemích na turistická víza,“ podotkla europoslankyně.

„Opět někomu vadí Orbán, tak se hledá důvod, jak ho sestřelit a znepříjemnit mu život,“ uvedla v pořadu 360° a dodala, že EU „má na starosti důležitější věci“ a že migrační pakt představuje větší riziko.

Orbánovy kroky však nelze podle Pospíšila bagatelizovat. „Maďarská úprava legislativy je i náš problém. Pokud začnou Maďaři pouštět kohokoliv ze třetí země, mohou tito lidé proudit do Schengenu nekontrolovatelně dále,“ upozornil. Připomněl, že Rusko právě v Česku vyvíjí permanentně své aktivity.

Konečná však možnost ohrožení ze strany Kremlu odmítá. „Opravdu si myslíte, že formou pracovních míst se sem dostanou nějací agenti? Asi každý žijeme v úplně jiném světě,“ opáčila.

Bývalý europoslanec však zdůraznil, že o rizicích ze strany Ruska hovoří i úřad BIS. „Čtete vůbec jejich zprávy? To nejsou názory politiků, ale našich zpravodajců. Je zásadní rozdíl, když někdo vyrazí do země s vízem na dva týdny jako turista, nebo dostane pracovní povolení k pobytu až na dva roky,“ oponoval.

Maďarská cesta

Maďarsko rozšířilo svůj imigrační program, díky čemuž mohou občané Ruska a Běloruska nově získat status hostujících pracovníků v Maďarsku. Nepotřebují k tomu bezpečnostní prověrku a do členského státu EU mohou přivést i své rodinné příslušníky. Teoreticky to znamená, že Rusové mohou vstupovat do EU přes Maďarsko bez jakýchkoli bezpečnostních kontrol a bez překážek pokračovat do dalších států EU.

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová varovala Maďarsko, že jeho rozhodnutí zmírnit vízová omezení pro Rusy a Bělorusy představuje potenciální bezpečnostní hrozbu. Maďarské vládě dala čas do 19. srpna, aby odpověděla na její otázky ohledně rozšíření svého imigračního programu. Jestliže se její obavy nevyřeší, Evropská komise podle ní podnikne určité kroky, citovala Johanssonovou agentura Reuters.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó na svém facebookovém profilu napsal, že „ruští a běloruští občané nadále potřebují ke vstupu do Maďarska, a tedy i schengenského prostoru, víza“. Dodal, že povolení k pobytu pro Rusy a Bělorusy musí schvalovat příslušné úřady.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kvůli digitalizaci hrozí žaloby, zlobí se úřad ve Strakonicích. Bartoš stavební řízení hájí

Tagy: