Zahradil: Rakušanovo video? Nahánění bodů a nevýhody soužití koalice, ODS by mohla reagovat

Europoslanec Jan Zahradil (ODS)

K věci (23)

Vzájemné vymezování se proti koaličním partnerům, jaké v nedávném videu předvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), je s blížícími se volbami logické, leč soužití subjektů ve vládě nepomáhá, věří europoslanec Jan Zahradil (ODS). Předseda Starostů a nezávislých si podle něj před kampaněmi chtěl nahnat body. Občanská demokracie by přitom mohla na podobné výpady adekvátně reagovat a dát důraz na vlastní stranickou identitu, zhodnotil situaci v pořadu K věci europoslanec.

Podle Zahradila je logické, že koaliční strany si před volbami začnou „rozehrávat vlastní politické hry na úkor ostatních“. Označil to za nevýhody koaličního soužití, zejména za situace, kdy ji tvoří pět subjektů. Rakušanovo video, které v minulém týdnu rozvířilo politické vody, vnímá jako snahu předsedy hnutí o zviditelnění subjektu a vytvoření ostřejšího profilu před kampaněmi. „Jestli to bude fungovat, nevím. Že to spolupráci, důvěru nebo atmosféru uvnitř vlády nijak neposílilo, to je ale asi jasné,“ doplnil europoslanec.

REPORTÁŽ: Rakušan si v Karviné sedl na pivní sud nenávisti. Hospoda mu nadávala do fašistů

Podobným směrem by se podle Zahradila mohla vydat i ODS, které kvůli koaličním kompromismům hrozí v některých ohledech ztráta vlastní identity: „Mám pocit, že jsme se posunuli takovým plíživým způsobem, nikdo to nevyhlásil a samovolně se to odehrálo. Že jsme se teď přiblížili pozicím některých našich koaličních partnerů, aniž by to nějaký orgán ODS schválil.“ Jako konkrétní témata zmínil například korespondenční volbu či přijetí eura.

„Na stranickém kongresu se můžeme bavit, jestli se v koalici Spolu příliš nevyprodáváme partnerům za cenu, že trochu ztrácíme vlastní identitu,“ doplnil. „Jestli nemáme zase my zaujmout ostřejší pozice, když vidíme, že se proti nám vymezují některé jiné koaliční subjekty jako v případě Víta Rakušana a jeho klipu. Myslím, že bychom na to mohli také adekvátně zareagovat – třeba více ODS, méně Spolu,“ shrnul Zahradil. Zároveň zdůraznil, že vystoupení z koalice ze strany ODS nehrozí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rakušan něco píše na sítích, ale realita je jiná. ANO jen straší a lže, říká Pekarová

Tagy: