Za týden se v ČR naočkovalo čtvrt milionu lidí. Aspoň jednu dávku má 70 procent dospělých

Očkování seniorů

V Česku má alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu 70 procent dospělé populace, uvedla aplikace Chytrá karanténa. Za poslední týden se naočkovalo téměř čtvrt milionu lidí. V celkovém počtu očkovaných však Česká republika stále zaostává za průměrem.

„Překonali jsme důležitou hranici. 70 procent dospělé populace v ČR má za sebou již alespoň jednu dávku očkování proti covidu,“ uvedla Chytrá karanténa.

V případě populace od 12 let, pro kterou je v Česku očkování dostupné, je plně očkováno 66 procent. Ze všech Čechů má očkování hotové 57,5 procenta lidí, což je ve srovnání se zbytkem Evropy stále spíš podprůměr.

U prvních naočkovaných lidí, kteří většinou patří do rizikových skupin, je navíc potřeba aplikovat třetí dávku. Některé země při dosažení vyšší proočkovanosti už uvolnily proticovidová opatření. V Česku se nyní naopak přitvrzují, protože epidemie stále roste.

Jen za středu přibylo 13 502 nakažených. Počet aktivních případů přesáhl 123 tisíc. Rychle přibývá i hospitalizovaných s covidem včetně těžkých případů. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích 3 452 lidí s koronavirem, z nich 491 je ve vážném stavu.

Tagy: