Prymula: Vláda je s covidem o dva kroky pozadu. Nakrátko bych hendikepoval i očkované

Roman Prymula

Roman Prymula o epidemické situaci

Na krátkou dobu bych hendikepoval i očkované, řekl epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Bývalý ministr zdravotnictví by se podle svých slov uchýlil i k testování některých skupin lidí, kteří jsou proti covidu očkovaní. I když Prymula zdůraznil, že vakcinovaná část populace výrazně méně zahlcuje zdravotnický systém, vir často přenáší dál na rizikové skupiny.

„Vláda je v řešení epidemie o dva kroky pozadu. Překvapuje mě, že je tu mnoho odborníků v různých skupinách, které jsou provázány s vládou, a přesto se nic neděje. Je nutné přistoupit k opatřením, která budou redukovat kontakty mezi lidmi,“ řekl Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. I když současná i budoucí vláda často apeluje na osobní odpovědnost občanů, Prymula je přesvědčen, že to nestačí.

„Politici se nechtějí příliš angažovat v řešení epidemie, aby nepolarizovali společnost. Nechat to na svědomí lidí ale nestačí. Kategorie mladších osob si myslí, že se jich to přímo netýká, jenže nepřímo se jich to týká, protože vir přenášejí,“ zmínil.

Podle Prymuly je důležité, aby rizikovým skupinám byla podána třetí dávka vakcíny. Bývalý ministr zdravotnictví by se zároveň uchýlil i k testování některých očkovaných. Konkrétně zmínil ošetřovatele, kteří pracují se seniory, děti ve školách či lidi na hromadných akcích.

„Problém nevzniká kvůli očkovaným, nýbrž kvůli neočkovaným. Očkovaní ale chrání dominantně sebe. Já bych na krátkou dobu hendikepoval i vakcinované, protože k přenosům viru dochází, což ohrožuje rizikové skupiny,“ dodal.

Mnoho dalších odborníků však zmiňuje, že současná situace ještě není tak kritická jako v předchozích vlnách. Důvodem je podle nich právě očkování, které zajišťuje, že i přes velký počet aktivních případů nedochází tak často k hospitalizacím nebo k úmrtím.

Jen za středu v Česku přibylo 13 502 nakažených. Počet aktivních případů přesáhl 123 tisíc. Rychle přibývá i hospitalizovaných s covidem včetně těžkých případů. Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví je v nemocnicích 3 452 lidí s koronavirem, z nich 491 je ve vážném stavu. Pro srovnání – během zatím nejsilnější vlny z letošního jara bylo hospitalizovaných s covidem skoro 10 tisíc pacientů, z toho přes 2 tisíce lidí bylo ve vážném stavu.

Tagy: